StoryEditor

Krátke správy

05.05.2003, 00:00

Euro sa v uplynulom týždni dostalo na historické maximum oproti americkému doláru (1,12 USD/1 EUR), britskej libre a jenu, ktorý ťahajú obavy z epidémie SARS. Investori sa po skončení vojny sústredili opäť na hospodársky vývoj jednotlivých krajín -- neistá ekonomika USA ich vedie investovať do eurozóny, kde sa čakajú vyššie výnosy. Zlato pod vplyvom slabnúceho dolára si polepšilo, keď za týždeň získalo 5,6 USD a v piatok končilo v Londýne na 339,80 USD za trójsku uncu. (Reuters)

Včera začalo rokovanie európskych finančníkov v Taškente, kde sa koná pravidelné zasadnutie Európskej banky pre obnovu a rozvoj. Účastníci rokovania budú rokovať o možnostiach väčšieho otvorenia trhov, o spolupráci v rámci jednotlivých regiónov, podpore malých a stredných podnikateľov, rozvoji privátneho sektora ako aj o ochrane vodných zdrojov. Nevyhnú sa zrejme ani téme rozšírenia Európskej únie. (Reuters)

Rozpočet ČR mal na konci apríla schodok 64,4 mld. CZK, keď pred mesiacom bol iba 31,8 mld. CZK. Podľa piatkovej správy českého ministerstva financií schodok prehĺbila potenciálna platba investorom z televízie Nova (10,7 mld. CZK) a príspevok stavebným sporiteľniam vo výške 12,9 mld. CZK. Rozpočtové príjmy zaostali za plánom o 21,3 mld. CZK, výdavky však plán predstihli o 4,8 mld. CZK. (SITA)

Nemecký kancelár G. Schröder reagoval na kritiku médií a ekonómov a uviedol, že zrýchli uskutočňovanie reformy ekonomiky a dôchodkového systému v Nemecku. "Upustiť od reformného úsilia by bolo definitívne nesprávne rozhodnutie," povedal kancelár. Schröder tiež nepriamo potvrdil, že v prípade zlyhania reforiem na oživenie stagnujúcej nemeckej ekonomiky odstúpi z funkcie. Najväčšia európska ekonomika vzrástla minulý rok len o 0,2 %. Vláda očakáva, že tento rok by hrubý domáci produkt Nemecka mal vzrásť o 0,75 až 1 %. (SITA, Reuters)

Európska centrálna banka (ECB) v tohtoročnej výročnej správe venuje pozornosť aj rizikám, ktorými pre medzinárodné finančné trhy sú úverové deriváty. Pre účastníkov trhu a dozorné orgány bude čoraz ťažšie, aby ustrážili úverové riziká, ktoré sa môžu prejaviť v činnosti širokej palety finančných ústavov. Neprehľadnosť zvyšuje riziko rozvrátenia finančnej stability. V princípe sa však ECB zhoduje s inými expertmi, že trh s takmer 2 000 mld. USD pomáha zmierniť bankám a poisťovateľom riziká v ich podnikaní. ECB pokladá za najúčinnejšiu prevenciu proti úverovým rizikám ich účinnejšie prerozdelenie medzi bankami a inými finančnými ústavmi, na prvom mieste poisťovateľmi. (TASR)

Českej poisťovni (ČP), najväčšej poisťovni na českom trhu, klesol v 1. štvrťroku čistý zisk na 546 miliónov CZK, kým v rovnakom období vlaňajšieho roku to bolo 632 miliónov CZK, povedal hovorca poisťovne Václav Bálek. Predpísané poistné ČP tvorilo za prvé tri mesiace roku 11,2 miliardy Kč, čo znamenalo medziročný nárast o 2 %. (TASR)

Šéfekonóm MMF Kenneth Rogoff sa vráti na jeseň na Harvardskú univerzitu. K. Rogoff pôsobil vo fonde necelé dva roky. Jeho nástupca, ktorého meno ešte nebolo zverejnené, sa ujme funkcie na jeseň po skončení rokovania MMF v Dubaji. Výkonný riaditeľ organizácie Horst Köhler uviedol, že Rogoffov odchod je veľkou stratou. K. Rogoff pôsobil ako riaditeľ výskumného oddelenia, ktoré pripravovalo pravidelné správy o stave svetovej ekonomiky a jednotlivých hospodárstiev členov MMF. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. september 2024 20:14