StoryEditor

Rizikoví investori majú záujem o strednú Európu

10.12.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR

Európski investori rizikového kapitálu si pri posudzovaní budúcich investičných príležitostí zakladajú na domácom prostredí a 23 percent z nich má najväčší záujem o strednú a východnú Európu. Vyplýva to z globálneho prieskumu rizikového kapitálu za rok 2007, ktorého sponzorom je Deloitte Touche Tohmatsu a Európska asociácia rizikového kapitálu.
Podľa prieskumu 51 percent stratégií investorov rizikového kapitálu ukazuje, že investori uprednostňujú určitý druh fyzickej blízkosti k svojmu portfóliu, aby mohli s manažmentom efektívnejšie pracovať. Okrem toho až 48 percent investorov, ktorí investujú v zahraničí, vytvára strategické zoskupenia s firmou sídliacou v zahraničí. Prieskum zároveň naznačuje, že investície rizikového kapitálu momentálne smerujú predovšetkým do strednej a východnej Európy, potom do klastra Rakúsko, Nemecko, Lichtenštajnsko a Švajčiarsko a až potom do USA.
"Európski investori sa zameriavajú prevažne na miestne investície vrátane tých, ktoré môžu poskytnúť potenciálne globálne príležitosti," vysvetlil partner a vedúci transakčných služieb pri fúziách a akvizíciách spoločnosti Deloitte v strednej Európe Garret Byrne.
Štúdia ďalej ukazuje, že investori rizikového kapitálu vnímajú ako jeden z najväčších problémov ochranu duševného vlastníctva. Až 59 percent európskych investorov rizikového kapitálu označilo Čínu za krajinu s takými zákonmi o duševnom vlastníctve, ktoré znamenajú ďalšie finančné riziko. Po nej nasleduje India so 16 percentami.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 02:16