StoryEditor

"Orli" vymenili hotel za Irak

29.10.2007, 23:00
Po pretrvávajúcich konfliktoch sa rozpadli aj napriek tomu, že boli úspešní. Prestížny magazín Rolling Stone ich zaradil medzi 500 najlepších interpretov všetkých čias a dodnes sú najpredávanejšou americkou skupinou.

Na celom svete sa predalo vyše 120 miliónov albumov. Ich návrat po 28. rokoch bol viac ako pravdepodobný - veď po takých legendách ako The Police, Genesis či Van Halen, musel prísť rad aj na country esá. Majitelia najznámejšieho "piesňového" Hotela California včera vydali dlho očakávaný album s názvom Long Road Out Of Eden.

"Orli" sa nezmenili
Album Eagles je svieži aj napriek faktu, že sa páni hudobníci v hudobnom priemysle "povaľujú" už nejaký ten rôčik. Na trh sa dostáva dvojcédečko s dvoma desiatkami úplne nových piesní (avšak za cenu jedného CD!). Pozoruhodná je minutáž piesní na albume - tá sa totiž pohybuje od symbolických dvoch minút do "astronomických" desať. Niekoľkoročná pauza starnúcich rockerov nezmenila. Dvadsať piesní sa totiž nijako enormne neodlišuje od pôvodnej tvorby. Stavebnou hmotou je opäť raz country rock. Hoci v dnešnom elektronickom svete padne tento osviežujúci prvok vhod. Album Long Road Out Of Eden skalných fanúšikov nesklame aj napriek tomu, že neprináša žiadne novinky.

Eagles sa nedá vytknúť nič, čo by som už nespomenula. Album je melodický, svieži a nijako sa nevymyká z osvedčenej klasiky. Don Henley, Glenn Frey, Joe Walsh a Timothy Schmit pracovali na albume šesť rokov, zaoberali sa rôznymi témami, hoci tou kľúčovou sa nakoniec stal iracký konflikt. Melodické piano, džezové trúbky či klasický "eagle style" nechýbajú na tých správnych miestach. Aký by to však bol country rock bez akustickej gitary či svižnej basgitary?

Album otvára akustická No More Walks In The Wood, za ktorou nasleduje singlovka How Long - tá už dobýja priečky amerických hitparád. Pozornosť určite upúta aj Fast Company, Busy Being Fabulous aj Somebody z druhého disku. To, či je desaťminútovka Long Road Ouf Of Eden skutočnou hudobnou lahôdkou, sa musí presvedčiť každý sám. Vtipným ukončením albumu je "južanská" It's Your World Now.

Tie roky sedemdesiate
70. roky znamenali pre hudobný priemysel veľké zmeny. Európou a Spojenými štátmi sa prehnala vlna rockových žánrov a subžánrov. Medzi všetkými zažiarila aj jasná hviezda z Los Angeles. Eagles sa do povedomia dostali už prvou piesňou s názvom Take It Easy. Nevinný country rock si podmanil tisíce a automaticky zaradil "orlov" do prvej desiatky Billboard Hot 100. Prvé miesto sa im podarilo okupovať piatimi singlami a piatimi albumami. Na konci 20. storočia sa ich dva albumy Eagles: Their Greatest Hits 1971 - 1975 a Hotel California dostali medzi desať najlepšie predávaných albumov podľa RAA - Recording Association of America. V roku 1980 sa skupina rozpadla. O osemnásť rokov neskôr boli uvedení do Rock´n´rollovej siene slávy.

Tento rok sa "zocelilo" viacero interpretov, ktorí svoje úspechy slávili v 70. rokoch. Na koncertné turné vyrazili Genesis, The Police. Obrovské haly aj naďalej vypredávajú Rolling Stones, AC/DC či Bruce Springsteen. Neslávny návrat si užili dokonca aj Guns'n' Roses. Akoby zázrakom ožije aj Led Zeppelin. Veľký comeback ohlásili aj Spice Girls, ktoré ešte tento rok obrátia hore nohami kanadský Vancouver.

Diskografia

  • Long Road Out Of Eden 2007
  • The Long Run 1979
  • Eagles: Their Greatest Hits 1976
  • Hotel California 1976
  • One Of These Nights 1975
  • Desperado 1973
  • Eagles 1972
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. máj 2024 22:25