StoryEditor

Začínajúcemu podnikateľovi prispeje agentúra

15.05.2009, 00:00

Operačný program Vzdelávanie si dáva za cieľ dosiahnutie vedomostnej spoločnosti. Pokrýva aj ďalšie vzdelávanie, teda nielen základné, stredoškolské či vysokoškolské. Jeho cieľovou skupinou sú okrem žiakov a študentov tiež pracovníci v školstve. Riadiacim orgánom pre tento program na Slovensku je ministerstvo školstva. Viac informácií poskytuje Agentúra ministerstva školstva pre štrukturálne fondy EÚ.

Lepším, inovatívnejším a kvalitnejším vzdelávaním chce EÚ dosiahnuť to, aby vysoké školy odpovedali na potreby spoločnosti. Rovnako je dôležité podporovať ľudské zdroje vo výskume a vývoji. Osobitný dôraz sa kladie na zdravotníctvo. EÚ chce, aby zdravotnícki pracovníci získavali ďalšie zručnosti v súvislosti s poskytovaním zdravotnej starostlivosti.

Pomoc od NADSME
Podnikatelia môžu žiadať finančnú výpomoc pri vzdelávaní od Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania. Vďaka Schéme podpory poradenstva a vzdelávania pre malé a stredné podniky môžu podľa agentúry prekonať problémy v oblasti podnikania prostredníctvom finančne prijateľných informačných a poradenských služieb, vzdelávania a školení potrebných pre úspešné fungovanie podniku, ktoré sú zamerané na manažment, marketing, finančné riadenie, dane, účtovníctvo, verejné obstarávanie, ochranu duševného vlastníctva, elektronický obchod, právo, podnikanie v EÚ a iné.

Pomoc je možné získať dvojakým spôsobom. Buď priamo -- formou nenávratného finančného príspevku na vzdelávanie vo výške 75 percent z oprávnených nákladov, alebo nepriamo -- úhradou časti poplatku. NADSME uhradí od 25 do 100 percent z poplatku. Začínajúci podnikateľ tak môže získať tri hodiny poradenských a tri hodiny informačných služieb raz ročne.

Educa v Česku
V Česku poskytuje agentúra CzechInvest grantový program Educa zameraný na vzdelávanie zamestnancov. Podporuje ich profesionálny rast a získavanie kľúčových schopností. Zamestnancov podporuje najmä v segmente stavebníctva, výroby a rozvodu elektriny či spracovateľskom priemysle. Kým CzechInvest spravuje všetky eurofondy, na Slovensku sú rozdelené pod jednotlivé implementačné agentúry. Slovenský podnikateľ tak musí hľadať, ktoré eurofondy spravuje napríklad SARIO alebo Slovenská inovačná a energetická agentúra či Slovenská agentúra pre cestovný ruch. Únia odštartovala od začiatku roka i nový program Erasmus určený pre mladých podnikateľov. V inej ako svojej rodnej krajine sa môžu naučiť potrebným schopnostiam, ako viesť malé podniky. Má povzbudiť a podporiť tých, ktorí si plánujú založiť vlastnú firmu.

SARIO zriadila proexportné školiace centrum pre slovenských vývozcov. Poskytuje niekoľko desiatok školení, zameraných buď na predstavenie podnikania v rôznych teritóriách, alebo na export ako taký. "Podnikatelia majú v súčasnosti obrovský záujem o informácie o podnikaní na vzdialenejších, napríklad ázijských trhoch. Účasť na seminári o podnikaní v Číne, Iraku, Kužnej Kórei vysoko prevýšili naše očakávania," uviedla hovorkyňa SARIO Jana Murínová.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 00:45