StoryEditor

Energetické zariadenia zo Žiliny

01.02.2009, 23:00

Dodávky, montáž, rekonštrukcia a údržba tepelných energetických zariadení. To je oblasť, v ktorej sa firma Energoteam zo Žiliny cíti ako ryba vo vode. Okrem kotlov a tlakových nádob montuje aj zariadenia na spotrebu a rozvod zemného plynu, technických plynov a chladiarenských technológií. Pripravuje k nim projekty, robí revízie i odborné prehliadky. Firma patrí medzi stredne veľké, v sezóne, prípadne pri väčších prácach priberá aj živnostníkov.

Rodinná firma
Spoločnosť je na trhu 16. rok. Jej zakladateľom je Vladimír Šutara, bývalý technológ v ČKD Dukla Praha, ktorý sa rozhodol vo svojej profesii pokračovať ako podnikateľ. Po čase sa k nemu pridala aj manželka -- vo firme sa začala starať o ekonomiku a personalistiku. Za vlaňajší rok mala firma tržby 4,6 milióna eur, čo je takmer dvojnásobok oproti roku 2007.

"V podnikaní sa nám darí, chýbajú nám však odborníci. Prijali sme absolventov stredných odborných učilíšť z odboru kúrenia. Musia si urobiť predpísané skúšky zo zvárania -- certifikáty, pretože u nás ich čaká špecifická robota," hovorí Eva Šutarová.

Do rodinného podnikania sa zapojili aj deti. Syn Vladimír je absolventom Žilinskej univerzity a riadi dcérsku spoločnosť EMP, ktorá sa zaoberá nástrojárskou a zámočníckou výrobou na objednávku. Spoločnosť sa etablovala na domácom trhu, postupne ide vyvážať predovšetkým do Holandska, Francúzska či Nemecka. Dcéra Mária má na starosti ekonomiku ďalšej dcérskej spoločnosti Indema a popri nej študuje na Trenčianskej univerzite.

Investičné akcie
V posledných rokoch sa Žilinčania zamerali na investičné akcie. Po práci stavebných firiem prichádza na rad Energoteam a na stavbách montuje technológiu, tú dováža najmä z Česka, Talianska a Nemecka. "Každý projekt prispôsobujeme konkrétnym požiadavkám zákazníka. K nim navrhneme aj cenovo vhodnú a dostupnú technológiu, ktorá pomáha šetriť plynom alebo vodou. Na technológiu dávame dvojročnú záruku a na montáž päť rokov. Sami robíme aj servis. To je naša výhoda voči konkurencii," vysvetľuje Šutara starší.

V súčasnosti majú okolo 100 zákazníkov medzi nimi i veľké podniky, ako sú napríklad Dong Hee Slovakia, Ina Kysuce, Tatravagónka Poprad, Kinex Bytča, GG Bearing Sučany, Ekoltech Fiľakovo, Hysko Slovakia, Hyza Žilina alebo Johnson Controls Žilina. Firma mala vlani veľké objednávky od firmy Ikea v Bratislave, v Leviciach rekonštruovala parný kotol v pekárni -- objednávku dokončí v tomto roku. V Žiline montoval Energoteam aj zariadenia na vykurovanie administratívnej budovy, rozvody tepla, olejové hospodárstvo a výmenníkové stanice tepla dodávateľovi Kie -- spoločnosti Mobis Slovakia.

Vlastná dielňa
Energoteam je certifikovaný podľa ISO 9001:2001 a spĺňa požiadavky na kvalitu zvárania podľa predpísaných noriem. Má vlastnú kovoobrábaciu a zámočnícku dielňu, v ktorej podľa individuálnych požiadaviek zákazníkov vyrába náhradné dielce do kotlov a beztlakových nádob, zvarence či zvarovacie konštrukcie, zaoberá sa aj kovoobrábaním, zámočníctvom i prípravou konštrukčnej dokumentácie. Žilinčania spolupracujú aj s takými firmami, ako sú Alfa Laval (vyrába doskové výmenníky), Baltimore, Güntner (zaoberá sa kondenzačnou a výmenníkovou technikou), Danfoss, ČKD Choceň, Sabroe, Grasso či York.

Využijú aj eurofondy
V tomto roku plánuje kúpiť nové CNC obrabácie stroje, ktoré umiestni vo výrobnej divízii kovovýroba. Stroje budú zo Slovenska a z Česka, pričom využije na ne eurofondy podľa projektu schváleného ministerstvom hospodárstva. Projekt zapadá do Operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast. Práve tento program prioritne podporuje inovácie v podnikoch a službách, a dáva priestor vedomostnej ekonomike.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. október 2024 04:30