StoryEditor

Vyrábajú oči pre "big brothera"

06.04.2009, 00:00

Sú to mlčanlivé a pozorné oči, ktorým nič neunikne. Strážia majetok i verejný poriadok. Kamery. Od určitého času sme si zvykli, že sú nevyhnutnou súčasťou vybavenia supermarketov, hotelov, mestských centier, verejných inštitúcií, priemyselných podnikov, štadiónov či škôl. Tam všade je potrebné efektívne monitorovanie, stráženie, a najmä vyhodnotenie udalostí v reálnom čase alebo zo záznamu.

To je oblasť, v ktorej sa cíti ako ryba vo vode spoločnosť HDS v Dolnom Kubíne. Špecializuje sa na dovoz, distribúciu a servis kamerových systémov CCTV -- ide o skratku anglického pojmu Closed Circuit Television, čo znamená uzavretý televízny okruh.

Rozšírené portfólio
HDS vznikla v Dolnom Kubíne v roku 1992, keď výhradne zastupovala značku Grunding v predaji CCTV systémov a prijímacích staníc televíznych káblových rozvodov v bývalom Československu. Dnes zastupujú Oravci túto značku na Slovensku a v Česku, kde sa dobre darí ich dcérskej spoločnosti HDS Systems. Firma rozšírila svoje portfólio o Panasonic, Computar, Diss, Watec, Appro, AverDigi, Metel, ako aj o vlastné značky Xtrack, Etrack, Itrack a Ekonom.

"Pre menej solventných zákazníkov sme rozšírili ponuku o kamerové systémy Electrohome," informoval Miroslav Cvacho, marketingový riaditeľ HDS. Spoločnosť spolupracuje i s bratislavskou firmu HDSecurity, ktorá dopĺňa sortiment o zabezpečovaciu techniku a prístupové systémy.

Samostatné programy v systéme
Firma HDS vyvinula vlastný softvér Molekula, ktorým možno snímať informácie z rôznych kamier a záznamníkov, rozmiestnených po objektoch, do jedného centra. Údaje možno vyhodnocovať i archivovať. Firma tým reaguje na potreby zákazníkov, mnohí totiž potrebujú univerzálny softvér pre kamery i záznamníky. Dolnokubínčania prednedávnom vydali jeho novú verziu.

"Má úplne nové grafické prostredie, ktoré znesie aj najnáročnejšie požiadavky na ergonómiu, je intuitívne a ľahko sa ovláda. Softvér je hybridný, čiže vie spracovať obraz z analógových aj IP kamier, ktoré je možné použiť v počítačovej sieti -- ethernet," zdôrazňuje Cvacho.

Molekula je podľa neho flexibilný, unikátny a nadčasový softvér, možno ním vytvoriť rôzne kombinácie zariadení v kamerovom systéme. Vývojári firmy HDS sa špeciálne zamerali na maximálne využitie prostriedkov celého systému, čím ho niekoľkonásobne zrýchlili.

Informačný systém je rozdelený na niekoľko samostatných programov, a to Live -- prezeranie, Playback -- prehrávanie záznamu, Setup -- nastavenie. Jadrom je program Server, údaje sa uchovávajú v SQL databáze.

Systém Molekula pomáha rozpoznávať aj evidenčné číslo vozidla, čiže "ešpézetky". Firma pripravuje kamery špeciálne určené na idúce autá, ktoré dokážu snímať ich značku pri určitej rýchlosti v závislosti od svetelných podmienok. Podniky to napríklad využijú pri sledovaní dopravy v areáli, meraní rýchlosti alebo pri kontrole vstupu na parkovisko. Molekulu možno použiť i na štadiónoch v boji proti násiliu.

Digitálna technológia
Ani tejto brandži sa však nevyhla všadeprítomná kríza. Aj keď až taký dosah, ako na ostatné sféry podnikania, sa nepredpokladá. Podniky, organizácie, ale aj súkromníci si čoraz viac strážia majetok. Oblastí, kde by sa nepoužívali kamery, je čoraz menej. Do CCTV systémov sa postupne presadzuje digitálna technológia -- pri monitorovaní, spracovaní i archivovaní nahrávok. Používajú ich špeciálne digitálne videorekordéry na dlhodobý záznam. Videorekordéry umožňujú prístup k záznamu aj cez lan/internet alebo mobil, pričom objekt možno sledovať kdekoľvek, kde je signál alebo prístup na web.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. máj 2024 06:18