StoryEditor

K úspechu len kapitál nepomôže

23.07.2009, 00:00

Mladí, ktorí sa po skončení školy rozhodli podnikať, majú v sebe predovšetkým veľkú dávku odvahy. Okrem priebojnosti je to jedna z ich výsad. Nie je to však všetko. Potrebná je okrem toho aj pokora či obklopovanie sa skúsenými. A získanie si ich rešpektu.

Ako začať podnikať


  • Získajte zručnosti z oblasti marketingu a oblasti, v ktorej chcete podnikať.
  • Neučte sa na vlastných chybách. Dočasne sa zamestnajte na pozícii, v oblasti ktorej chcete podnikať.
  • Skúsenosti starších doplňte o vlastné inovatívne myslenie, ktoré je pre vašu generáciu typické.

Výhodou mladých je aj inovatívne myslenie a ochota prijímať netradičné riešenia. "Podnikanie je o neustálom tlaku okolia a mladí podnikatelia môžu svojimi unáhlenými reakciami a nedostatkom diplomacie svojmu obchodu viac uškodiť ako prospieť. Pomerne veľkou výzvou je získať si prirodzený rešpekt u starších zamestnancov. Samozrejme, je nevyhnutné získať zručnosti z oblasti marketingu, finančného riadenia spoločnosti a účtovníctva, či vedenia ľudí,“ hovorí regionálny riaditeľ RE/MAX Slovakia Richard Churý.

Skúste sa najskôr zamestnať
Každý z nich má možnosť učiť sa na vlastných chybách a trpezlivo na sebe pracovať. K zručnostiam je možné dospieť napríklad aj tak, že sa dočasne zamestnajú na pozíciách, kde ich môžu získať prakticky zadarmo. Nevýhodou je iba stratený čas.

Jedna z možností, ktorú pre začiatok podnikania Richard Churý odporúča, je franchising. Je to príležitosť vybudovať si vlastný biznis v prostredí, ktoré mladým umožní učiť sa na cudzích chybách a minimalizovať riziko straty. Mladým ľuďom, ktorí často nedisponujú veľkým kapitálom, odporúča orientovať sa na nízkorozpočtové formy tohto podnikania. Okrem prirodzených vlastností sú však tie, ktoré sa získavajú iba rokmi praxe. Potrebné je, aby sa mladí naučili správne vyhodnotiť rozličné situácie a primerane na ne reagovať.

Úspech nie je teória
Ak náhodou poznáte priateľa, ktorý vyhral v Lote, je to všetko o šťastí. Rovnakým príkladom môžu byť aj rodinné podniky, no tu ide o pokračovanie tradície, kde nie je kapitál prakticky nijaký problém. Ale nováčik, ak chce byť úspešný, musí predovšetkým poznať oblasť, v ktorej chce podnikať. "Ak múdrosť a skúsenosti starších doplníte o inovatívnosť, máte vyhraté. Spomínané pravidlo platí aj dnes. Pokiaľ toto všetko obalíte vytrvalosťou, ste pripravení na dráhu úspešného podnikateľa,“ hovorí Vladimír Sedláček, riaditeľ pre segment finančných služieb Logica Slovakia.

O našom školstve môžeme dlho polemizovať, no ešte stále produkuje nie málo všestranne mladých ľudí vybavených potrebnými vedomosťami a teoreticky pripravených na úspešné podnikanie. No zaostáva v tom, že prestalo podporovať odbory, ktoré sú opäť po dvadsiatich rokoch v kurze. Okrem ekonómov, manažérov či účtovníkov a špecialistov v oblasti informačných technológií sú znova žiadaní napríklad rozmanití remeselníci. A okrem toho je dôležité poznať aj región, v ktorom žijete. Tiež je to jedna z možností ako sa v samostatnom podnikaní uplatniť.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 05:37