StoryEditor

Bez advokáta vážne spory neriešte

22.07.2009, 00:00

Dohadujete sa so súrodencami o dedičstvo po rodičoch, riešite obchodný spor s konkurenčnou firmou či vás podozrievajú z krádeže? Nie vždy je dobré riešiť tieto vážne veci bez pomoci odborníka a legislatíva určuje dokonca prípady, keď bez advokáta na súd jednoducho nemôžete prísť.

Na koho sa teda obrátiť, keď si v právnych veciach neviete dať rady?

Právnik nemusí byť advokát
V praxi sa často stretávame s pojmami právnik a advokát. Medzi nimi je však veľmi veľký rozdiel. "Právnik je osoba s vysokoškolským vzdelaním právnického smeru. Advokát je právnik, ktorý navyše musel absolvovať predpísanú prax, prešiel ďalším odborným vzdelávaním, odpisom z registra trestov preukazuje bezúhonnosť a výkon jeho povolania je poistený pre prípad spôsobenia škody. V prípade preukázaného porušenia povinností pri výkone povolania podlieha disciplinárnej právomoci Slovenskej advokátskej komory a je viazaný mlčanlivosťou o všetkom, čo sa od klienta dozvie v súvislosti s poskytnutím právnej služby," vysvetľuje základný rozdiel medzi nimi hovorkyňa Slovenskej advokátskej komory Naďa Ondrišová.

Právnik bez splnenia podmienok a následného zápisu do zoznamu Slovenskej advokátskej komory nemôže poskytovať právne služby v slobodnom povolaní. Výnimkou sú však špecializované právnické profesie, ako napríklad notári, exekútori alebo sa uplatňujú na právnych oddeleniach súkromných spoločností.

"Advokát môže zastupovať akúkoľvek fyzickú osobu -- občana alebo právnickú osobu -- napríklad obchodnú spoločnosť v akomkoľvek konaní pred súdmi alebo štátnymi orgánmi za podmienky, že takáto osoba advokáta splnomocnila na takéto zastupovanie," spresňuje úlohu advokáta Jana Ďurišová z advokátskej kancelárie ČECHOVÁ & PARTNERS.

Zastupovanie zo zákona
Právny poriadok určuje aj prípady, keď pred súdom musí fyzickú či právnickú osobu advokát zastupovať povinne. "Najčastejšie je to napríklad v civilnom -- v občianskom aj obchodnom súdnom konaní v prípade takzvaného dovolacieho konania. To vždy prebieha na Najvyššom súde a v podanom dovolaní dovolateľ napáda už právoplatné rozhodnutie odvolacieho, teda druhostupňového súdu," vysvetľuje advokát Ondrej Matejka z advokátskej kancelárie ŠKOREC, HRNČIAR, MATEJKA & partners. PLatí to aj v civilnom súdnom konaní o žalobách proti rozhodnutiam a postupom správnych orgánov, teda v prípadoch, v ktorých osoba tvrdí, že bola na svojich právach ukrátená rozhodnutím a postupom správneho orgánu, a žiada, aby súd preskúmal zákonnosť tohto rozhodnutia a postupu.

Takisto podľa Matejku musíte mať advokáta -- obhajcu aj pri trestnom konaní. A to už v takzvanom prípravnom konaní, čiže vo fáze vyšetrovania, ak je obvinený po vznesení obvinenia vo väzbe či napríklad zbavený spôsobilosti na právne úkony.

Vyberajte pozorne
Nájsť dobrého advokáta nie je ľahké, najmä vtedy, ak potrebujete jeho služby výnimočne a nemáte s tým žiadne skúsenosti. Ako prvá pomôcka pri jeho výbere môže slúžiť internetová stránka Slovenskej advokátskej komory, kde nájdete kompletný zoznam advokátov a advokátskych komôr na Slovensku. Minimálne vám teda môže pomôcť s presnou adresou prípadne telefónnym číslom na advokáta. Rovnako tu zistíte, či nemá pozastavený výkon advokácie.

Ďalšie informácie vám potom môže poskytnúť už internetová stránka vybraného advokáta či advokátskej kancelárie. Tam zistíte, či sa venujú tej oblasti, na ktorú ho potrebujete. Právo má totiž veľmi široký záber. Podľa Matejku existuje akési neformálne členenie advokátov či kancelárii. "Advokáti sa v praxi často členia na trestných -- tí, čo sa zaoberajú trestným právom, a na civilných. Tí riešia majetkové spory, dedičské, obchodné a pracovnoprávne spory, ochranu osobnosti, "nekalú" súťaž, ústavné sťažnosti, zakladanie obchodných spoločností a právny servis, právne rozbory a podobne."

Sú kancelárie, ktoré sa vyslovene špecializujú na trestné veci, a, naopak, sú také, ktoré sa trestnými vecami z princípu vôbec nezaoberajú a robia len civilné veci. A sú aj také, ktoré robia oboje."

Kvalitu advokátskej kancelárie určite nemožno určiť podľa jej veľkosti. Veľké kancelárie môžu poskytovať viac stability, vzájomnú zastupiteľnosť kolegov napríklad v prípade ochorenia, ich služby však zvyčajne bývajú drahšie. Malé kancelárie zase môžu byť cenovo prijateľnejšie, veľakrát však nestíhajú časovo a potom sa veci naťahujú. "Mediálne známe meno advokáta ešte nemusí znamenať, že výsledky práce jeho kancelárie sú vždy na úrovni," pripomína Matejka.

Preto je dobré sa v prípade, že advokáta potrebujete, popýtať známych na ich skúsenosti, prípadne dať na váš dojem pri prvej komunikácii s advokátskou kanceláriou. Rozhodujúci je predovšetkým prístup ku klientovi. Advokát vás musí upozorniť aj na nepríjemné veci a nesmie vzbudzovať nereálne nádeje.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 12:14