StoryEditor

Ropa sa upokojila

20.01.2008, 23:00

Ropa sa v závere týždňa upokojila. Takýto vývoj neprekvapuje aj v súvislosti s pondelňajším sviatkom Martina Luthera Kinga v USA, keď burzy ostanú zatvorené. Viacerí obchodníci využili predĺžený víkend a na dovolenky odchádzali už v piatok. Preto bola na trhu nižšia aktivita ako obyčajne. Investori takisto zaujali váhavý postoj pre pripravované kroky prezidenta Busha pomôcť stagnujúcej americkej ekonomike.
Zlato tentoraz stagnovalo. Jeho cena sa tlačí mierne nadol hlavne v dôsledku tlaku zo strany amerického dolára, ktorý si v posledných dňoch polepšil. Obchodníci, ktorí zlato nakupovali ako alternatívnu investíciu k doláru, sa ho tak zbavujú a výsledkom je pokračujúci pokles ceny. Ako korekcia dlhodobého rastu je takýto vývoj len zdravý a obzvlášť pred predĺženým víkendom sa takéto obchodovanie dá očakávať. O 18.30 hod. SEČ sa cena februárového kontraktu nachádzala na úrovni 881,4 USD za trojskú uncu.
Ako jedna z mála komodít si v piatok polepšila meď. Jej cena stúpla po tom, ako zásoby medi monitorované burzou v Londýne klesli už deviaty deň za sebou, a to na najnižšie úrovne za posledné dva mesiace. Zásoby tohto kovu klesajú napriek tomu, že americký stavebný priemysel je stále v kríze. USA sú pritom druhým najväčším spotrebiteľom medi na svete, hneď za Čínou.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
02. máj 2024 00:48