StoryEditor

Leňošenie na plážach

29.11.2007, 23:00

Tyrkysové more, horúce slnko a exotické chute počas treskúcej zimy. Zvyk, ktorý si osvojuje čoraz viac Slovákov. Napokon, kto by nechcel vyskúšať ako "chutia" Vianoce či Silvester pri teplote vysoko nad bodom mrazu.
Staronové hity
Veľkej obľube sa, rovnako ako po minulé roky, teší overená exotika: Kuba, Seychely, Maldivy, Bali, Dominikánska republika a africký ostrovný štátik Kapverdy. Zapáliť si voňavú kubánsku cigaru a so zatvorenými očami sa vpíjať do fantastického džezu vo vychýrenom havanskom podniku Malecon je predstava, ktorá bude znieť lákavo aj o desať rokov. Podobne ako zaspávanie na brehu tyrkysového mora obklopeného exotickou seychelskou vegetáciou. Pri výbere treba zvážiť iba veľkosť peňaženky. "Týždeň pobytu vás môže stáť 35-tisíc korún, ale aj trikrát toľko," upozorňuje Ján Duda z cestovnej kancelárie Ruefa Reisen. Všetko závisí od zvolenej lokality a kvality služieb. Podľa Dudu si však klienti radšej za služby priplatia. "Na exotické zájazdy zatiaľ cestujú solventnejší a skúsenejší cestovatelia, ktorí vedia, že za služby sa oplatí zaplatiť. Najmä pokiaľ ide o cestu do krajín tretieho sveta."
"No Stres"
Milovníci leňošenia na pláži si prídu na svoje na Kapverdských ostrovoch, nazývaných aj Ostrovy zeleného mysu. Od najbližšej -- africkej pevniny sú vzdialené 500 km. Výhodou, na rozdiel napríklad od Seychelského súostrovia je fakt, že turisti ich objavili iba v posledných rokoch. Turistickým centrom je ostrov Sal, ktorý je rajom pre milovníkov potápania, windsurfingu a rybárčenia. Kapverdy sú však vyhľadávané najmä kvôli pestrej zmesi kultúr a životnej filozofii domácich v duchu hesla -- "no stres". Pokojná atmosféra bez nervózneho naháňania bude určite balzamom na dušu aj pre uponáhľaných Slovákov.
Raj na zemi
Synonymom luxusu a exotiky zostávajú Seychely a Maldivy. Miesta, ktoré mnohí cestovatelia označujú za pomyslený raj na zemi. Tropický štát Seychely sa nachádza v Indickom oceáne. Let z Európy trvá asi 5 hodín. Teplota neklesne pod príjemných 26 stupňov Celzia, pravidlom je osviežujúci každodenný dážď. Súostrovie je ideálnym miestom pre tých, ktorí hľadajú pokoj. Ak sa chcete dlho do noci zabávať a "ochutnať" atrakcie od výmyslu sveta, ste na zlom mieste. Raritou sú kolónie obrích korytnačiek a dvojité kokosové orechy (Coco de Mer) pripomínajúce ženské lono s "pozadím".
Azúrovomodré more, snehobiele pláže, lagúny a bohatý podmorský život nájdete na súostroví Maldivy, ktoré sa nachádzajú v strede Indického oceánu. Z vyše tisícky atolov je obývaných asi 200 -- pričom celá stovka slúži turistom. Na každom ostrove sa nachádza jeden hotelový komplex, ktorý si sám vyrába elektrinu, odsoľuje morskú a čistí odpadovú vodu. Ak by ste sa začali náhodou nudiť, môžete si vybrať z bohatej ponuky vodných športov od surfingu, vodného lyžovania cez jazdu na vodných skútroch či kanoe. Maldivy sú však unikátnym miestom pre milovníkov potápania. Všetky ostrovy majú vlastné centrum vodných športov s inštruktormi.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
02. máj 2024 07:10