StoryEditor

Novinky na cestách

20.01.2008, 23:00

Ford expanduje
Ford Motor Company plánuje v Indii počas troch nasledujúcich rokov investovať na rozšírenie výroby viac ako päťsto miliónov dolárov (asi 11,4 miliardy korún). Tieto investície pokryjú niekoľko nových projektov: zväčšovanie súčasnej továrne v indickom Chennai, kde sa začne výroba nového malého vozidla v horizonte najbližších dvoch rokov, a postavenie závodu na výrobu motorov, ktorý sa spustí do prevádzky v roku 2010. Budú sa tu vyrábať oba -- benzínové a dieselové -- agregáty novej generácie. Počiatočná ročná kapacita sa odhaduje na 250-tisíc kusov, a to začiatkom roku 2010. Výroba v dieselovom montážnom závode, ktorý sa práve pripravuje, sa zjednotí s novou továrňou. Táto investícia zvýši celkovú finančnú angažovanosť spoločnosti v Indii na viac ako 875 miliónov dolárov (takmer 20 miliárd korún). V roku 2007, týždeň po tom, ako sa spustila výroba malých vozidiel v novej, modernej továrni v čínskom Nanjing, oznámil Ford investíciu 500 miliónov dolárov na výrobu malých vozidiel aj v Thajsku.
Škoda na špici
Česká značka Škoda, ktorá patrí do nemeckého koncernu Volkswagen, dosiahla v minulom roku dominantné postavenie na českom trhu s predajom 49 094 osobných automobilov a 15 212 ľahkých úžitkových vozidiel. Najviac sa predávali modely Fabia a Octavia. Celkový predaj nových osobných automobilov stúpol v Česku o 6,9 percenta na 132 542 vozidiel, zatiaľ čo predaj úžitkových vozidiel zaznamenal nárast o 25,4 percenta na 62 038 kusov. Spomedzi osobných automobilov bol najväčším dovozcom americký Ford, za ktorým nasledoval francúzsky Renault a nemecký Volkswagen.
Významný rok
Chung Mong-Koo, predseda Hyundai Motor Company, apeloval na manažment spoločnosti, aby posilnil marketingové aktivity, zameral sa na nové trhy a zriadil novú kultúru riadenia práce. "Aby sme si dokázali udržať konkurencieschopnosť, je dôležité zabezpečiť pevné základy pre globálnu výrobu. Rovnako však musíme maximalizovať naše obchodné a marketingové úsilie, aby sme sa dostali bližšie k našim zákazníkom." Tento rok je pre automobilku Hyundai-Kia veľmi významný, keďže sa dokončuje rozširovanie výroby v Číne a Indii, zatiaľ čo stavebné práce na nových závodoch v USA a v Česku sú v plnom prúde. V polovici roka by mal byť položený i základný kameň nového závodu v Rusku. Investície do zámorských fabrík predstavujú kľúčový nástroj snahy manažmentu globalizovať operácie a znižovať tak závislosť od kórejského trhu. Predaje spoločnosti Hyundai v roku 2008 by mali dosiahnuť 3,11 milióna vozidiel, čo sa rovná medziročnému nárastu o 19,6 percenta.
Lyžovať do zbláznenia
Fiat a renomovaný výrobca lyžiarskeho vybavenia Rossignol organizujú akciu Rossignol Demo Tour 2008, ktorá bude prebiehať počas tohtoročnej zimy v lyžiarskych strediskách v jedenástich európskych krajinách. Od 12. januára do 5. marca 2008 sa bude konať Rossignol Demo Tour aj v najlepších slovenských lyžiarskych strediskách. Počas akcie si budú môcť záujemcovia vyskúšať najnovšie lyže a snowboardy značky Rossignol a autá Fiat. Priebeh testovania sa zdokumentuje a každý si bude môcť neskôr stiahnuť svoju fotografiu zo stránok . Ďalšia porcia zábavy bude čakať v stane Fiat, kde okrem novinky Fiatu 500 budú čakať i ďalšie vozidlá, pripravené na skúšobné jazdy. Rossignol Demo Tour sa v Slovenskej republike uskutoční v nasledujúcich strediskách a termínoch: 12.01: Snowland Valčianska dolina, 2.2. Relax Center Plejsy, 16.2. Snowparadise Veľká Rača, 23.2. Mýto pod Ďumbierom, 1.3. Tále, 4. Park Snow Vysoké Tatry. Viac informácií nájdete na

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 06:45