Výživné

Výživné
Odpoveď na otázku čitateľky Hospodárskych novín o výživnom na 17-ročnú dcéru.
-- Na uvedenú otázku je ťažké konkrétne odpovedať, pretože v nej nie sú zahrnuté podstatné skutkové okolnosti, ktoré ovplyvnili rozhodnutie súdu a taktiež je na pochybách, o aký súd vlastne išlo a či ide o súdne rozhodnutie, keďže súd v Šamoríne neexistuje. V zásade je však potrebné uviesť, že výživné sa v zmysle § 96 zákona o rodine určuje podľa možností a schopností povinných, t. j. rodičov na jednej strane a podľa odôvodnených potrieb oprávneného, t. j. dieťaťa na druhej strane.
K zmene výšky výživného potom môže dôjsť v zmysle § 99 zákona o rodine vtedy, ak dôjde k zásadnej zmene pomerov buď na strane oprávneného, t. j. dieťaťa, čo je v prípade nárastu veku, zmeny školy, prípadne zdravotného stavu, alebo v prípade nových finančne náročných záujmových činností (šport, jazyky) a pod., alebo na strane povinného, t. j. rodiča, a to v prípade, ak napríklad uňho nastanú ďalšie vyživovacie povinnosti vzhľadom na narodenie ďalších detí, ak u neho podstatne klesne priemerný zárobok, prípadne ak bez vlastného zavinenia príde o zamestnanie atď., prípadne ak sa podstatne zvýši príjem rodiča, ktorý má dieťa vo výchove, alebo mu odpadnú ďalšie vyživovacie povinnosti a pod.
V zásade je preto možné, že otcovi 17-ročnej dcéry pisateľky mohlo byť vzhľadom na prípadný výskyt takýchto skutočností znížené výživné z 1 000 Sk na 500 Sk i napriek skutočnosti, že dcéra má 17 rokov, ak zmeny na otcovej strane boli naozaj výrazné v jeho neprospech a odôvodňovali takéto zníženie. Preto je aj možné, že zročné výživné z celkovej výšky 9 000 Sk sa znížilo na 4 500 Sk, ak súd napríklad o takomto znížení mesačného výživného rozhodol za obdobie od podania návrhu otca na zníženie výživného (pisateľka uvádza, že od 1. januára), od ktorého prešla dlhšia doba do rozhodnutia súdu. Každé rozhodnutie súdu prvého stupňa je však preskúmateľné na základe odvolania účastníka nespokojného s výsledkom sporu pri dodržaní 30-dňovej lehoty na podanie odvolania odo dňa doručenia písomného rozhodnutia.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. október 2024 18:36