StoryEditor

Porucha? Poruke je servis

06.08.2007, 00:00

Vycestovať za zákazníkom, ktorému sa na ceste pokazí auto akejkoľvek značky, nie je pre väčšinu oslovených autoservisov problém. Najmä nie pre tie, ktoré okrem opráv zabezpečujú aj dovoz a predaj áut a s vlastnou odťahovkou môžu v krajnom prípade priviezť poruchové či havarované auto odkiaľkoľvek na Slovensku, ale aj v Európe.
Každý vodič poisteného auta však vie, že v núdzovej situácii s neriešiteľnou poruchou na ceste sa treba v prvom rade obrátiť na asistenčné služby svojej poisťovne. Kontakt je uvedený na asistenčnej karte, ktorá je súčasťou zákonnej poistky.
No sú aj prípady, keď vodič potrebuje rýchlejšie riešenie, pomoc či radu na mieste. Alebo ide o cudzinca, ktorý má asistenčné služby až v materskej krajine. Vtedy je najlepším východiskom najbližší autoservis.
Aj k defektu
Majiteľ firmy Autolesk v Pezinku Marian Feder tvrdí, že poruchy, ktoré postihnú vodiča počas jazdy, sa nedajú rozdeľovať na malé a veľké. Ak treba, príde za zákazníkom v každom prípade. Teda aj v takom, keď si šofér nevie poradiť s obyčajným defektom. "Pokojne sa môže stať, že sa vodičovi na ceste nepodarí povoliť koleso s tým náradím, aké vozí v kufri." Keď sa má rozhodnúť, či dať prednosť zákazníkovi, ktorý je do servisu s autom vopred objednaný, alebo nešťastníkovi, ktorému auto vypovedalo službu na ceste, snaží sa zohľadniť, kto z nich je "vo väčšom svrabe". "Auto vám môže zhasnúť aj uprostred diaľnice, niekedy treba reagovať rýchlo."
Podľa neho si však s mnohými novšími typmi áut a náročnejšími opravami už ani skúsený technik zväčša neporadí na mieste poruchy. Musí ich odtiahnuť a v servise napojiť na počítač.
Pripravený pomôcť pri bežných opravách aj mimo pracovných hodín je i Jozef Polom, majiteľ prešovského Po Fa Service. Aj v prípade cudzinca? "Raz som bol pri Nemcovi a s dohovorením bol problém." Takýto servis neopravuje ani nové autá vyrobené po roku 2005. "To je technika, na akú nemám výbavu."
Oprava až v Chorvátsku
Trenčiansky autoservis Ekomont už pomáhal dovolenkárom z Česka, ktorých u nás prestalo poslúchať auto a kontakt našli na internete. Podľa spolumajiteľa Michala Prikryla servis dokáže doviezť nepojazdné vozidlo odkiaľkoľvek. "Aj keď sa auto pokazí v Chorvátsku." Taxa za kilometer je však iná, keď ho vyzdvihnú v blízkom okolí, ako keď idú ďaleko do cudziny.
Autoservis Duplatio sídli v Galante, ale vozidlá odťahuje zo Slovenska i zahraničia. Podľa majiteľa Miroslava Benkoviča servis pravidelne poskytuje služby mnohým firmám vrátane Samsungu, a tak v prípade problémov okamžite vyrážajú na miesto.
Opravy na mieste poruchy, ale aj odtiahnutie vozidla, zabezpečujú aj autorizované servisy. Firma Dunauto z Dunajskej Stredy, ktorá sa špecializuje na predaj i servis áut značiek Fiat, Alfa Romeo a Peugeot, odťahuje osobné autá v rámci Európy. Podľa vedúceho servisu Petra Lukáča si u nás účtuje 18 korún za kilometer, konečnú sumu však môžu zvýšiť diaľničné poplatky. V tomto roku už mal niekoľko takých prípadov, menšie poruchy riešila výjazdovka priamo na mieste, väčšie si vyžiadali odtiahnutie. S odťahovým vozidlom servismeni už dvakrát cestovali za zákazníkmi aj do Chorvátska.
Pomoc od partnerských servisov
Nitriansky CM-Servis opravuje či odťahuje pokazené autá len z územia mesta a z okolia, pretože servis nemá vlastnú odťahovku. Majiteľ Miloš Kazík však potvrdil, že ak sa zákazník uviaznutý s poruchou v teréne obráti na jeho servis o pomoc, dokáže mu pomôcť v spolupráci s partnerskými firmami. Tak s odtiahnutím, ako aj s opravou. "Stalo sa, že sa vodičovi zlomila náprava, na mieste sme ju provizórne spravili a potom sme auto odtiahli."
Niekedy vznikne dilema, či sa má servis skôr venovať objednanému zákazníkovi, alebo akútnemu prípadu. Prikryl z trenčianskeho Ekomontu to rieši individuálne. "Niekedy mám v servise auto zákazníka, ktorý ho nutne potrebuje, takže ho uprednostním." Ak niekto zavolá so žiadosťou o pomoc z terénu, je to, ako tvrdí, niečo navyše. Na takéto prípady sa servis automaticky spoliehať nemôže. Ale sú aj zákazníci, ktorí s vozidlom prišli do servisu na základe objednávky a nepotrebujú ho ihneď. V takom prípade dostane prednosť urgentná zákazka šoféra v núdzi.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 11:44