StoryEditor

Slabší štvrťrok je za nami

01.10.2007, 00:00
Uplynulý týždeň sa na stredoeurópskych akciových trhoch niesol v zmiešanom duchu. Maďarský index na čele s gigantmi MOL a OTP sa mohutne posilňoval.

Naopak, takmer všetky akcie poľského indexu WIG20 skončili týždeň v mínuse a index tak stratil takmer celú hodnotu toho, čo pred týždňom získal. České tituly sa správali zmiešane, keď stratu na väčšine titulov pokryli ČEZ a Komerční Banka, ktoré sa posilnili zhodne na nové historické maximá približne o päť percent. Pražský index PX zakončil obchodovanie na 1 816 bodoch so ziskom 1,2 percenta.
Neúspešný štvrťrok
Máme teda za sebou aj tretí kvartál 2007. Celkovo sa jednotlivým burzám darilo veľmi podobne. Maďarský index BUX dopadol najlepšie so stratou len 1,8 percenta, pražský PX stratil 2,3 percenta a poľský WIG20 si odpísal 3,3 percenta. Z jednotlivých titulov sa v Maďarsku najlepšie darilo menším spoločnostiam. PanonPlast pridal za tretí kvartál 84 percent, Raba a Econet pridali 36 a 31 percent. Naopak, sa najhoršie darilo OTP so stratou desiatich percent. V Česku hrala prvé husle Komerční banka s nárastom 13,8 percenta a prepadákom bola Zentiva so stratou 18 percent. V Poľsku skórovala Agora so ziskom 22 percent a čierny Peter ostal v rukách Biotonu, ktorý sa doslova prepadol o 37 percent.
OMV dala ponuku na kúpu MOL
Telenovela s názvom MOL verzus OMV bola opäť udalosťou číslo jedna na stredoeurópskych trhoch. OMV totiž urobilo akcionárom MOL-u prvú konkrétnu ponuku. Ponúklo až 32-tisíc forintov za jednu akciu MOL-u a opäť sa predstavitelia OMV snažili o dialóg na najvyššej úrovni, čo však Predstavenstvo MOL-u odmietlo. Ponuka je podmienená odstránením desaťpercentného limitu hlasovacích práv a kontroly MOL-u v 40 percentách svojich akcií a zabezpečením si až 50-percentnej kontroly nad hlasovacími právami. OMV je ďalej pripravený ponúknuť 25 percent svojich akcií. Domnievame sa, že pokus OMV nezíska v súčasnosti dostatočnú podporu svojho návrhu, a bude preto nútený ponuku buď zvýšiť alebo zrušiť. OMV sa zrejme pokúsi zvolať mimoriadne valné zhromaždenie, ktoré možno naznačí viac o možnostiach riešenia.
Neúspešná ponuka
V pondelok sa na pražskej burze začalo obchodovať s emisiou AAA Auto. Napriek tomu, že českí investori museli čakať dlhé mesiace na nové IPO, domnievame sa, že začiatok obchodovania akcií bol fiaskom. Dôvodom je, že cena úpisu dosiahla dve eurá, čo je asi 10-percent pod maximom. Emisia bola tiež iba 1,6-krát preupísaná, čo je oproti Pegasu (7-krát) a ECM (17-krát) naozaj málo. Až 39 percent akcií sa upísalo retailovým klientom, z ktorých väčšina môže byť špekulatívneho charakteru a bol extrémne nízky zobchodovaný objem v prvých dňoch emisie. Charakter aktuálneho vývoja ponuky a dopytu sa vyznačuje vysokým rizikom volatility, keď tvorcovia trhu vytvárajú ponuku a dopyt po jednom lote, a tak môže vyššia predajná objednávka vyvolať vysoký krátkodobý posun ceny akcie. V nasledujúcich týždňoch tak očakávame stratu záujmu zo strany investorov a prepad akcie pod 50 českých korún.
Burzy budú rásť
Dá sa povedať, že americké indexy už dobehli poklesy zapríčinené hypotekárnou krízou a aktuálne sa obchodujú jedno až dve percentá od historických maxím (s výnimkou NASDAQ-u). Z tohto hľadiska sa zdá, že stredná Európa má ešte čo doháňať. Dôležitým faktorom pre trhy bude väčší prílev zahraničného kapitálu na lokálne burzy. Od štvrtého kvartálu očakávame jednoznačnejší rastový trend a návrat stredoeurópskych indexov na historické maximá.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. september 2024 03:35