StoryEditor

Ťažba ropy v Rusku dosiahla nové maximum

04.09.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Ťažba ropy v Rusku dosiahla v auguste nové maximum od rozpadu Sovietskeho zväzu. V Organizácií krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) však produkcia v rovnakom mesiaci stagnovala. Členovia kartelu v auguste dodržiavali dohodnuté ťažobné limity.
Ruské ministerstvo energetiky oznámilo, že ťažba za posledný mesiac vzrástla na 9,9 milióna barelov denne. Nárast ruskej produkcie tak pokračoval už štvrtý mesiac za sebou. Oproti júlu ťažba vzrástla o 0,1 percenta.
Členské krajiny kartelu OPEC bez Iraku a Angoly, na ktorých sa nevzťahujú produkčné kvóty, ťažili v auguste 26,74 milióna barelov ropy za deň. Oproti predchádzajúcemu mesiacu to bolo o 60-tisíc barelov viac. Vývoz z celého kartelu však klesal kvôli výpadku irackého exportu. Vyplýva to z prieskumu agentúry Reuters medzi ropnými firmami, obchodníkmi, ľuďmi z kartelu a analytikmi.
Výsledky prieskumu naznačujú, že sa OPEC držal ťažobných limitov, aj keď sa cena ropy začiatkom mesiaca priblížila k hranici 79 dolárov za barel.
OPEC sa na svetovej ťažbe ropy podieľa jednou tretinou. Rusko nie je členom organizácie. Je pritom v ťažbe ropy na druhom mieste hneď za Saudskou Arábiou. Členovia OPEC by mal kvóty prehodnotiť na stretnutí 11. septembra. Podľa vyjadrenia niektorých predstaviteľov sa však limity meniť nebudú. Kartel znížil ťažbu o 1,2 milióna barelov na deň v novembri, a o ďalších 500-tisíc barelov vo februári, aby zabránil klesaniu cien ropy.
Cena americkej ľahkej ropy WTI sa drží nad hranicou 74 dolárov za barel a severomorská ropa Brent je mierne pod touto cenou. Oproti záveru minulého týždňa sa tak cena zvýšila o niekoľko desiatok centov. Trh v súčasnosti pozorne sleduje smer hurikánu Felix, ktorý by sa podľa súčasných predpokladov mal vyhnúť ťažobným oblastiam.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
02. máj 2024 01:40