StoryEditor

Od júla platíme vyššie odvody

17.06.2009, 00:00

Od 1. júla nás čakajú zmeny v odvodoch do Sociálnej poisťovne. Nezvyšujú sa sadzby odvodov, ale maximálne vymeriavacie základy, ktoré slúžia ako horná hranica, z ktorej sme odvody platili. Zmeny sa dotknú teda tých, ktorí sú platiteľmi nemocenského, dôchodkového, garančného poistenia a poistenia v nezamestnanosti a ich odvody sa vypočítavali z maximálneho vymeriavacieho základu. "Uvedenými osobami sú zamestnanci, zamestnávatelia, samostatne zárobkovo činné osoby (povinne poistené) a dobrovoľne poistené osoby, ktorých vymeriavací základ platný do 30. júna bol vyšší ako maximálny vymeriavací základ,“ vysvetľuje audítor a daňový poradca Peter Dravecký.


Nezabudnite na výpis z daňového priznania
Na účely nemocenského a garančného poistenia je maximálny vymeriavací základ do konca júna 1 003,90 eura, od júla sa zvyšuje približne o 81,46 eura na 1 084,55 eura. Na účely dôchodkového poistenia a poistenia v nezamestnanosti je maximálny mesačný vymeriavací základ 2 674,90 eura. Od budúceho mesiaca sa táto suma zvýši o viac ako 217,22 eura na 2 892,12 eura. "Napríklad samostatne zárobkovo činná osoba povinne poistená s mesačným vymeriavacím základom do troch tisíc eur platila doteraz mesačné odvody do Sociálnej poisťovne 739,30 eura. Od 1. júla zaplatí v dôsledku zmeny maximálneho vymeriavacieho základu mesačné odvody do Sociálnej poisťovne 799,50 eura,“ vysvetľuje Dravecký, teda o 60,20 eura viac. Ročne je to navýšenie o 722,40 eura.
Podobne sa zvýšenie maximálnych vymeriavacích základov prejaví aj u zamestnancov s vyšším príjmom. "Napríklad za zamestnanca s mesačným hrubým príjmom tritisíc eur odvádza jeho zamestnávateľ do Sociálnej poisťovne mesačne 227,80 eura. Od júla to bude 246,30 eura mesačne, čiže o 18,50 eura viac,“ dopĺňa Dravecký. Viac však zaplatí aj jeho zamestnávateľ. "Odvody za takéhoto zamestnanca sa zvýšia mesačne o viac ako 50 eur. Celkovo kvôli zmenám maximálneho vymeriavacieho základu firma do Sociálnej poisťovne za zamestnanca odvedie o 69,20 eura mesačne viac,“ dodáva odborník.
Odvody v novej výške za júl sú splatné v auguste. Samostatne zárobkovo činné osoby sú povinné do 30. júna predložiť príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne výpis z daňového priznania za minulý rok. Pre výšku skutočných odvodov je totiž rozhodujúci ich vlaňajší hrubý príjem.

Vyššie nemocenské dávky
Pozitívne sa však zvýšenie vymeriavacích základov môže prejaviť napríklad na zvýšení nemocenských dávok. Tie sa vypočítavajú z denného vymeriavacieho základu. "Zvýšenie vymeriavacieho základu na nemocenské poistenie od 1. júla sa prejaví na zvýšení denného vymeriavacieho základu nemocensky poistenej osoby. Denný vymeriavací základ sa vypočíta ako podiel súčtu vymeriavacích základov, z ktorých poistenec zaplatil poistné na nemocenské poistenie v rozhodujúcom období a počtu dní rozhodujúceho obdobia.

Napríklad zamestnanec, ktorého mesačný vymeriavací základ na nemocenské poistenie bolo doterajšie maximum, dostane za 10 dní práceneschopnosti nemocenské dávky vo výške 177,90 eur. V prípade zamestnanca, ktorého maximálny vymeriavací základ bude po nových zmenách vo výške 1084,55 eur, dostane za 10 dní práceneschopnosti sumu približne 192,50 eur. Vzhľadom na to, že rozhodujúcim obdobím pre zistenie denného vymeriavaceho základu je kalendárny rok predchádzajúceho roka, prejaví sa táto zmena u zamestnancov, ktorí nebudú meniť v roku 2009 zamestnávateľa, až na nemocenských dávkach vyplácaných v roku 2010,“ hovorí Dravecký.

Prečítajte si aj:
Výpočet odvodov má byť jednotný a jednoduchší

Podľa údajov zo Sociálnej poisťovne sa úprava výšky maximálneho vymeriavacieho základu na sociálne poistenie od 1. júla dotkne približne 275-tisíc zamestnancov platiacich poistné na nemocenské poistenie a približne 22 080 zamestnancov platiacich poistné na dôchodkové poistenie a poistenie v nezamestnanosti. Rozdielnosť počtu zamestnancov súvisí s rozdielnou výškou maximálneho vymeriavacieho základu pre nemocenské poistenie (1,5-násobok) a dôchodkové poistenie vrátane poistenia v nezamestnanosti (4-násobok).

Nezabudnite odovzdať výpis z priznania

Ako podnikateľ musíte do konca júna doručiť Sociálnej poisťovni výpis z daňového priznania za rok 2008. Táto povinnosť vám vyplýva zo zákona o dani z príjmov. Keďže daňové priznanie ste podávali za rok 2008, bolo celé v korunách, a tak to zostane aj pri výpise z priznania. Všetky číselné údaje v tlačive budú v starej mene.

Príklady výpočtu sociálnych odvodov od júla

Príklady 1. Podnikateľ Jozef Malý v roku 2008 zarobil pri podnikaní 783 920 korún a čiastkový základ dane mal 450 000 korún. Podnikal celý rok. Ako si od 1. júla vypočíta vymeriavací základ na platenie sociálnych odvodov? Aké odvody bude platiť?

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 15:05