StoryEditor

Kto bude šéfovať Všeobecnej zdravotnej poisťovni

01.12.2004, 23:00

Ako už HN včera informovali, na čele Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) sa vymenili riaditelia. Svätopluk Hlavačka vymenil od prvého decembra Františka Valaška.
Reformátor z ministerstva
Nový riaditeľ VšZP Svätopluk Hlavačka (41) bol na ministerstve zdravotníctva členom reformného tímu ministra, koordinátorom činností zameraných na vzdelávanie a zdravotnú starostlivosť a zodpovedal za reformné kroky pri zmenách v sieti poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Je absolventom Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave a Business School and Nuffield Institute for Health University of Leeds vo Veľkej Británii. Od roku 1988 pracoval ako odborný asistent na I. gynekologicko-pôrodníckej klinike v Bratislave, od roku 1994 ako námestník riaditeľa pre liečebnú starostlivosť vo Fakultnej nemocnici na Mickiewiczovej ul. v Bratislave. Na ministerstve zdravotníctva robil od roku 1999, najskôr ako riaditeľ odboru organizácie a riadenia zdravotníctva, od roku 2001 ako generálny riaditeľ sekcie stratégie zdravotnej starostlivosti. Vrchným riaditeľom pre zdravotnú starostlivosť sa stal v roku 2002. Popri tejto práci bol súčasne zástupcom riaditeľa Školy zdravotníckeho manažmentu v Bratislave, neskôr vedúcim Katedry zdravotníckeho manažmentu Slovenskej zdravotníckej univerzity. Od roku 2002 bol predsedom Správnej rady Všeobecnej zdravotnej poisťovne.
Poisťovňa pred zmenami
Všeobecná zdravotná poisťovňa by na budúci rok mala hospodáriť s objemom peňazí vo výške takmer 49,550 mld. Sk a mala by sa transformovať na akciovú spoločnosť, pričom v budúcom roku počíta iba s poskytovaním verejného zdravotného poistenia a o zavedení individuálneho poistenia zatiaľ neuvažuje. Počíta so zachovaním súčasného počtu poistencov. S počtom 3,5 milióna by tak mala ostať najväčšou zdravotnou poisťovňou v SR. Očakáva však nárast ekonomicky aktívnych poistencov z 1 384 600 v tomto roku na budúcoročných 1 435 000 poistencov, čo znamená nárast ich podielu z 39,56 % na 41 % všetkých poistencov. VšZP očakáva pokles poistencov štátu z tohtoročnej úrovne 2 115 400 na budúcoročných 2 065 000 poistencov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 07:55