StoryEditor

Ostrosť harissy a jemnosť mätového čaju

25.07.2007, 00:00

Pálivá harissa, chrumkavý brik a jemný kuskus. To sú pochúťky, bez ktorých ochutnania sotva spoznáte pravú chuť a vôňu severoafrického Tuniska.
Ostrá pasta z červených čili papričiek a olivového oleja, nazvaná harissa, sa hodí ako príloha takmer ku všetkým jedlám. Najčastejšie vám ju však na tanieriku prinesú ako predjedlo spolu s olivami a tuniakom a jej štipľavú chuť môžete zjemniť bielym sendvičom.
Brik je v oleji vyprážaná tenká placka či taštička z lístkového cesta plnená vajcom, tuniakom, krevetami, mletým mäsom i bylinkami. A kuskus už aj v niektorých našich predajniach ponúkajú ako drobnú krupicu z tvrdej pšenice. Pripravuje sa na pare a podáva na všetky možné spôsoby, hlavne však s jahňacím či baraním mäsom či so zeleninou.
Na jedálnom lístku tuniských reštaurácií budete márne hľadať bravčové mäso, ktorého konzumáciu nepovoľuje ich viera. V ponuke bufetových stolov v hoteloch, ale aj tuniských reštaurácií, naopak, nechýbajú ryby, chobotničky, sépie, krevety. Tunisania poznajú neskutočné množstvo spôsobov ich prípravy, takže počas týždňového či dvojtýždňového pobytu v tejto krajine nezovšednejú ani pri takmer každodennej konzumácii. Od grilovaných cez vyprážané až po tie, ktoré sa na váš stôl po upečení dostanú v tvrdom slanom pancieri.
Posedenie na hotelovej terase či prechádzku mestom si možno spríjemniť ochutnávkou obľúbeného tuniského mätového čaju. Podáva sa sladený, zväčša sa servíruje do malých sklenených pohárikov a jeho chuť v niektorých kaviarňach spríjemňujú píniové oriešky. Večerné menu vám dokáže oživiť niektoré z tunajších lahodných vín, určite nič nepokazíte červeným vínom značky Magon.

Ďalšie špeciality:
Ojja
-- príloha podobná leču či ragú, podáva sa ako príloha k mäsu
Chorba -- korenená polievka s rybím alebo baraním mäsom, v ktorej nechýbajú cestoviny
Mechouia -- šalát z rozmixovaných opečených paradajok, paprík, natvrdo uvarených vajec, tuniaka, zaliaty olivovým olejom a citrusovou šťavou
Merguet -- malé štipľavé párky z baranieho mäsa
Mlouhia -- tmavá zelená omáčka, ktorá sa niekoľko hodín varí s hovädzím alebo jahňacím mäsom
Baklava -- sladká pochúťka z lístkového cesta plnená orieškami a medom, známa aj z iných krajín, napríklad z Grécka

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 23:16