StoryEditor

EÚ chce pritvrdiť normy bezpečných hračiek

25.01.2009, 23:00
Autor:
(md)(md)

Európsky parlament prijal ešte v decembri návrh Európskej komisie, ktorého cieľom je výrazne posilniť pravidlá EÚ týkajúce sa bezpečnosti hračiek. Nový právny rámec chce zabezpečiť, aby nepredstavovali žiadne zdravotné nebezpečenstvá alebo riziká poranenia. "Zdravie a bezpečnosť detí sú nesmierne dôležité a vyžadujú si najvyššiu možnú ochranu. Veľmi ma teší, že EÚ bola schopná v rekordnom čase schváliť tieto prísne a rozsiahle pravidlá týkajúce sa bezpečnosti hračiek. Nové pravidlá zahŕňajú najnovšie normy v oblasti zdravia a bezpečnosti. Zákonodarcovia urobili všetko, čo mohli, pokiaľ ide o bezpečnosť detí pri hre," vyhlásil podpredseda Komisie Günter Verheugen zodpovedný za podnikanie a priemyselnú politiku.

V častiach hračiek prístupných deťom sa už nepovoľujú chemikálie, ktoré môžu zapríčiňovať rakovinu, spôsobovať zmenu genetických informácií alebo mať škodlivý účinok na rozmnožovanie. Sú to takzvané CMR látky: karcinogénne, mutagénne alebo toxické pre reprodukciu. Úplné "stop" pre používanie v hračkách dostali ťažké kovy olovo alebo ortuť, ktoré majú toxické účinky. Ak sa vo výrobku nachádzajú látky, ktoré môžu spôsobovať alergiu u určitých spotrebiteľov, musí sa to na ňom označiť.

Európska komisia súčasne vydala pravidlá, ktorými chce deti ochrániť pred zadusením, vdýchnutím alebo prehltnutím častí hračiek. Predmety určené na hranie, nachádzajúce sa v potravine alebo zmiešané s jedlom, musia byť v osobitnom obale. Hračky, ktoré sú pevne pripevnené k potravinovému výrobku v čase konzumácie, napríklad takzvané párty lízanky, a pri ktorých je potrebné potravinový výrobok najprv skonzumovať, aby sa dosiahol prístup k hračke, sa zakazujú.

Povinnosti výrobcov a dovozcov hračiek sa výrazne posilnili. Producent musí nechať posúdiť bezpečnosť hračky a poskytnúť informácie o chemikáliách nachádzajúcich sa vo výrobku. Dovozcovia musia skontrolovať, či výrobcovia správne vykonali posúdenie zhody hračiek, a ak je to potrebné, musia sami vykonať náhodné skúšky. Ak výrobcovia či dovozcovia nevyrábajú tento tovar v súlade s bezpečnostnými požiadavkami smernice, ktorákoľvek krajina EÚ im môže uložiť sankcie.

Členské štáty budú povinné zabezpečiť, aby orgány trhového dozoru vykonávali zodpovedajúce kontroly na vonkajších hraniciach spoločenstva a na jeho území. Zámerom je v prípade nutnosti okamžite zakázať nebezpečnú hračku a stiahnuť ju z trhu. Môže sa to skončiť až jej zničením. Označenie CE musí byť odteraz jasne viditeľné na obale každého hračkárskeho tovaru.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 23:55