StoryEditor

Naše najziskovejšie médiá vlastnia Američania

25.11.2007, 23:00
K jedným z prvých zahraničných investorov prítomných v slovenských médiách patril švajčiarsky mediálny dom Ringier. Až po skončení vlád Vladimíra Mečiara k nám začali vstupovať mediálne korporácie z ďalších krajín.
Asi najvýraznejšie zmeny zaznamenali v tomto roku televízie. Zatiaľ čo americkej mediálnej skupine Central European Media Corporation sa podarilo za 1,9 miliardy korún získať posledných 20 percent v televízii Markíza, na začiatku februára si televízie TA3 a JOJ navzájom vymenili skupina Grafobal Group, ovládaná Ivanom Kmotríkom, a novovzniknutá J&T Media Enterprises, vlastnená partnerom finančnej skupiny J&T Petrom Korbačkom.

V najsilnejšej mediálnej skupine sa z hľadiska generovaných tržieb materskej spoločnosti nachádza líder trhu, televízia Markíza. Hoci do Central European Media Enterprises vstúpil minulý rok kúpu 49,7 percenta akcií finančný investor Apax Partner, rozhodujúci podiel v americkej mediálnej skupine naďalej vlastní jej zakladateľ Ronald Lauder.

Švajčiarsko-slovenský mix
Líder v oblasti tlače u nás, Ringier Slovakia, vydávajúci denník Nový Čas, týždenníky Život, Nový Čas pre ženy, Nový Čas ľudia, Nový Čas Nedeľa a iné, patrí do rodiny firiem švajčiarskeho mediálneho domu so 174-ročnou tradíciou. Pôvodná tlačiareň, ktorá vznikla v roku 1833 vo švajčiarskom Zofingene, sa postupom času začala profilovať ako vydavateľsko-tlačiarenský podnik. Dnes má mediálny koncern, ktorý začal vydávať v roku 1959 na švajčiarskom trhu prvý tabloidný denník s názvom Blick, zastúpenie v ôsmich krajinách Európy, Číne a vo Vietname.

Súčasťou medzinárodného vydavateľstva je aj dvojka na trhu tlače, vydavateľstvo Petit Press, do ktorého portfólia patria denníky Sme, Korzár, Új Sző, dvojtýždenník TV Svet a sieť regionálnych týždenníkov My. Jeho päťdesiatpercentným majiteľom je nemecký koncern VerlagsGruppe Passau, pôsobiaci okrem Slovenska v Nemecku, Česku a Poľsku, ktorý ovládajú rodiny Kapfingerovcov a Diekmanovcov. Druhým spolumajiteľom vydavateľstva Petit Press je Prvá slovenská investičná spoločnosť, v ktorej pozadí stojí slovenský podnikateľ žijúci v Prahe Peter Vajda.

Výsostne v rukách slovenských majiteľov je tretie najväčšie slovenské vydavateľstvo, Spoločnosť 7 Plus. Jeho majiteľmi sú v mediálnom priemysle známi podnikatelia Jozef Dukes, Jozef Šimák a Karol Bustin. Mediálny dom, ktorého počiatky siahajú do roku 1991, je vydavateľom denníka Plus jeden deň, týždenníkov Plus 7 dní, Šarm, Báječná žena a ôsmich mesačníkov. Začínal ako maličká firma. Pri jeho zrode stál dvojtýždenník Plus 7 dní vychádzajúci na 36 stranách, sídliaci v hasičskej zbrojnici.

Britský investor
Až v auguste minulého roka sa rozhodol predať svoje vydavateľstvo Perex podnikateľ Juraj Široký. Prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja našiel kupca pre svoj denník Pravda v jednom z najväčších mediálnych koncernov Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska, Daily Mail and General Trust (DMGT). I keď cena, za akú divízia DMGT Northcliffe Perex kúpila, nebola oznámená, v mediálnych kruhoch sa odhadovala výška transakcie medzi 500 až 600 miliónmi korún. Mediálny dom patriaci štvrtému vikomtovi rodiny Rothemerovcov, lordovi Jonathanovi Harmsworthovi, je v Británii známy najmä svojím denníkom Daily Mail a nedeľníkom Mail on Sunday.

Tým sa však prítomnosť britského mediálneho koncernu u nás nekončí. Jeho súčasťou sú aj inzertný denník Avízo a pracovný portál Profesia.

Dow Jones z trhu odišiel
Do nemeckého koncernu Verlagsgruppe Georg von Holtzbrinck patrí prostredníctvom svojej materskej spoločnosti Economia a jej majoritného vlastníka mediálneho domu Verlagsgruppe Handelsblatt aj vydavateľ novín, ktoré práve čítate, spoločnosť Ecopress.
Práve Verlagsgruppe Handelsblatt, ktorého história siaha do roku 1946 je v Nemecku vydavateľom ekonomického denníka Handelsblatt a týždenníka WirtschaftsWoche, ako aj niekoľkých ďalších titulov a ako dcérska spoločnosť je majetkom rodiny Holtzbrinckovcov.

Štruktúra akcionárov Economie sa zmenila na prelome tohto roka, keď sa z nej rozhodla vystúpiť americká mediálna korporácia Dow Jones, ktorá v českom vydavateľstve vlastniacom slovenský Ecopress vlastnila 25 percent akcií. A menšinovým podielnikom v najväčšom českom vydavateľstve ekonomickej a odbornej tlače je so svojimi jedenástimi percentami napokon aj česká tlačová agentúra ČTK.

Troch spolumajiteľov z radov slovenských občanov má rovnako ako Spoločnosť 7 Plus aj vydavateľ ekonomického týždenníka Trend, spoločnosť Trend Holding. Na jej čele stoja ako konatelia Oliver Brunovský, Elena Klimešová a Ľubomír Hrušovský.

Expres kúpili Američania
Stopercentným vlastníkom spoločnosti D. Expres, ktorá je držiteľom licencie na vysielanie Rádia Expres, je spoločnosť Emmis International holding, ktorá je dcérskou spoločnosťou deviatej najväčšej mediálnej skupiny podnikajúcej v oblasti rozhlasového vysielania na území Spojených štátov amerických. Samotná spoločnosť Emmis Communication, ktorá minulý rok zápasila s poklesom zisku, je riadená svojím zakladateľom a najväčším akcionárom Jeffreym Smulyanom. Skupina podnikajúca v biznise rádií, televízií a tlače má vo svojom portfóliu jedny z najpočúvanejších rádií v Los Angeles, New Yorku a Chicagu, ako aj hiphopové stanice Power 106 a Hot 97.

Do Rádia Okey vstúpila po dlhom váhaní v tomto roku francúzska mediálna skupina Lagardére a v rukách slovenského podnikateľa Borisa Kollára sa nachádza akciová spoločnosť Rádio, ktorá je držiteľom licencie na vysielanie Fun Radia.

Na trhu rádií má svoje zastúpenie aj ďalší slovenský podnikateľ Ladislav Rehák, ktorý stál u nás pri vzniku mobilného operátora Globtel. Do skupiny jeho médií okrem rozhlasovej stanice Jemné melódie patria napríklad aj časopisy Slovenka či Star. A medzi novými vydavateľmi je po kúpe televíznych titulov Ringiera od leta aj nemecký Bauer Media patriaci nemeckej rodine Bauerovcov.
Z hľadiska ziskovosti médií sú na tom na Slovensku, podobne ako aj v ostatných krajinách, najlepšie televízie a bulvárne tlačené médiá. Lídrami trhu sú už dlhší čas televízia Markíza a vydavateľstvo Ringier Slovakia, ktoré si z trhu každý rok odnesú niekoľko sto miliónov korún putujúcich do ich centrál v Spojených štátoch amerických a vo Švajčiarsku.

Pre zväčšenie kliknite na obrázok

 


Pripravuje sa veľký mediálny predaj

Doba akvizícií zahraničných mediálnych domov sa na Slovensku ešte stále neskončila. V priebehu tohto a minulého roka sa v rukách nových majiteľov ocitli televízia Markíza, denník Pravda i Rádio Okey a už dlhší čas je v prostredí mediálnych odborníkov preberaná téma prípadného predaja Spoločnosti 7 Plus.
Viacerí zástupcovia z mediálnej brandže odhadovali, že traja slovenskí majitelia vydavateľského domu zameraného na segment týždenníkov a mesačníkov pre širokú skupinu konzumentov k nemu pristúpia po etablovaní svojho nového denníka Plus jeden deň. Ten si v septembri tohto roka dvanásť mesiacov po jeho vzniku priemerne kúpilo 66-tisíc ľudí denne a v pomyselnom rebríčku predajnosti denníkov postúpil na druhú priečku hneď sa svojho najväčšieho konkurenta, denník Nový Čas.
Správy o predaji alebo investorskom vstupe nového subjektu do trojky na trhu nám nepriamo potvrdil aj riaditeľ Spoločnosti 7 Plus, ktorý prosbu o rozhovor ako jedným zo spolumajiteľov vydavateľstva odmietol so slovami, že onedlho sa situácia môže zmeniť.

Celý článok >>


Synonymom tlačiarní sú firmy Ivana Kmotríka

Z pohľadu tržieb a ziskov tlačiarenského priemyslu je na Slovensku už dlhší čas jednotkou skupina firiem Grafobal Group, za ktorou stojí Ivan Kmotrík. Podnikateľ pôsobiaci aj v mediálnom priemysle ako bývalý majiteľ televízie JOJ a súčasný riaditeľ televízie TA3 u nás pôsobí aj ako držiteľ licencie na vydávanie časopisu Playboy a majiteľ reklamnej agentúry Euro RSCG.
Spomedzi tlačiarní novín sú súčasťou skupiny Grafobal Versus a Bratislavské tlačiarne, v časopisoch má zastúpenie prostredníctvom dvojky na trhu, ktorou je Slovenská Grafia. Jej súčasťou ďalej sú Polygraf Print Prešov a tlačiarne Svornosť.

Celý článok >>

01 - Modified: 2003-06-24 23:03:30 - Feat.: 0 - Title: Namiesto poďakovania 02 - Modified: 2003-06-25 00:42:31 - Feat.: 0 - Title: Fruni a podnikateľ
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 00:19