StoryEditor

Veľa peňazí dokážu zhltnúť hracie automaty

31.03.2009, 00:00

Nie každý, kto pije, sa stane alkoholikom. Podobne nie každý, kto hrá hazardné hry, ba ani ten, kto prehrá veľké sumy peňazí, nemusí byť patologickým hráčom. Často podľa slov Ludvika Nábělka, primára Psychiatrického oddelenia Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici, ide len o prejav ľahkovážnosti a nezodpovednosti voči svojim blízkym a sebe samému. V každom prípade to však hráčovi i jeho rodine do značnej miery ovplyvní finančný rozpočet.

Túžba vyhrať
Chorobný vzťah k hraniu hazardných hier sa zväčša vyvíja postupne v troch fázach. "Prvá býva označovaná ako vyhrávacia. Budúci hráč investuje určitú sumu peňazí a stane sa, že vyhrá. Tým vzrastie jeho sebavedomie a viera, že môže vyhrávať, kedy sa mu zachce," dodáva Nábělek. Ako ďalej konštatuje, hráč nachádza potešenie v atmosfére herní, kde trávi stále viac času. Verí, že vyhrá veľkú sumu peňazí, čo zmení jeho budúci život. Druhá fáza už podľa primára nadobúda črty chorobnosti, označuje sa ako prehrávacia. "Hráč odrazu zisťuje, že prehráva stále viac peňazí, snaží sa prehraté vyhrať späť, je nervózny a netrpezlivý. O svojich prehrách nehovorí, naopak, klame, potajomky berie peniaze alebo cennejšie veci z domu." Tie pod cenu predáva, aby získal prostriedky na ďalšie hranie. Požičiava si od príbuzných, spolupracovníkov a náhodných známych. Nastupuje tretia fáza - fáza straty kontroly. "Postihnutý trávi prakticky všetok čas v herniach, prostriedky na hranie získava i páchaním trestnej činnosti, je presvedčený, že ak vyhrá, dá všetko opäť do poriadku. Napokon hrá už len preto, aby hral, prípadné výhry opäť vzápätí prehráva," varuje Nábělek. Hráč už nie je schopný splácať dlžoby, ktoré narastajú do enormných výšok, rozpadajú sa mu rodinné i medziľudské vzťahy.

Najčastejšie typy hráčstva
Od roku 1993 na banskobystrickom pracovisku liečili viac ako 2000 pacientov s diagnózou patologické hráčstvo. "Možno konštatovať, že najčastejším typom hazardného hrania v našich podmienkach je hranie na hracích automatoch, čiastočne v kombinácii s inými formami hrania(tipovanie,ruleta, v poslednom čase obzvlášť nebezpečné hazardné hranie prostredníctvom internetu). Preferencia hracích automatov je najskôr podmienená ich ľahkou dostupnosťou. Svoju úlohu môže zohrávať aj ich emocionálna príťažlivosť podmienená pôsobením svetelných a zvukových efektov. Automaty tiež poskytujú hráčovi možnosť bezprostredného kontaktu s "protivníkom“, čím sa realizuje prirodzená túžba človeka po meraní síl, víťaztve, respektíve výhre. Medzi patologickými hráčmi vysoko dominujú muži," dodáva primár.

Ako predchádzať hazardným hrám

- Nenoste pri sebe väčšie sumy peňazí. 
- Vytvorte si vyvážený štýl života, v ktorom je skĺbená práca, hodnotná zábava a ďalšie aktivity.
 - Pripomínajte si výhody toho, že ste prestali hrať.
 - Dbajte o telesné zdravie, vyhýbajte sa alkoholu a iným návykovým látkam.
 - Buďte opatrní pri voľbe zamestnania. Najlepšia práca je taká, pri ktorej neprichádzate do styku s peniazmi a kde je pravidelný pracovný čas.
 - Nechávajte si posielať výplatu na bankový účet.
 - Nesnažte sa zarobiť čo najrýchlejšie a čo najviac, snažte sa podávať dlhodobo stabilný pracovný výkon.
 - Uvedomte si, že vaše problémy sa dajú vyriešiť len postupne. Odstrániť všetky finančné a ďalšie ťažkosti naraz sa jednoducho nedá.
 
MUDr. Ludvik Nábělek, primár Psychiatrického odd. FNsP B. Bystrica, www.nehraj.sk
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 23:50