StoryEditor

Podľa S&P bude euro načas

17.10.2007, 00:00
Autor:
TASRTASR

Slovensko by podľa ratingovej agentúry Standard and Poor's malo prijať euro podľa plánu v roku 2009. Slovensko však musí zaručiť, že jeho konsolidačné úsilie bude pokračovať aj po vstupe do eurozóny.
Úverový analytik S&P Kai Stukenbrock povedal, že počiatočné obavy z rušenia ekonomických reforiem vládou Róberta Fica sa nenaplnili. Podľa Stukenbrocka v súčasnosti nič nenaznačuje odklon terajšej vlády od plánu prijať euro v roku 2009 a ako dodal, malo by sa jej to aj podariť.
Podľa Stukenbrocka je slovenská vláda rozhodnutá znížiť schodok verejných financií pod požadovanú hranicu troch percent hrubého domáceho produktu. Rovnako by Slovensko malo splniť aj zvyšné maastrichtské kritériá na prijatie eura, týkajúce sa nastavenia úrokových sadzieb, inflácie, zadlženosti a menovej stability.
Stukenbrock však upozornil na to, že podstatné bude zachovanie fiškálnej disciplíny zo strany vlády, keďže premiér Róbert Fico vyhral vlaňajšie voľby vďaka sľubom týkajúcim sa zvýšenia sociálnych výdavkov a ochrany chudobných proti narastajúcim účtom za energie. Tiež poznamenal, že posledné kroky vlády, smerujúce k rušeniu niektorých bodov reformy dôchodkového zabezpečenia realizovanej predchádzajúcou vládou, sú rizikom pre fiškálny výhľad. "Toto je jedna z veľmi dobrých slovenských reforiem a jej zrušenie by z dlhodobého hľadiska mohlo spôsobiť problémy."

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. máj 2024 11:01