StoryEditor

Lízingovky môžu využiť štátne dotácie

08.04.2009, 00:00
Autor:
(ph)(ph)

Vláda už pred zavedením šrotovného vyhlasovala, že nové auto si nebudete môcť kúpiť na lízing. Pri klasickom lízingu sa totiž nestanete majiteľom auta hneď, ale až keď splatíte všetky svoje splátky. Dovtedy je vaše auto vo vlastníctve lízingovej spoločnosti. Tá na tom, že vám požičala, pochopiteľne zarobí. Podľa viacerých vládnych predstaviteľov by takto na tom zarobil aj niekto tretí. To však štát nedovolil, a preto v súčasnosti nie je možné vziať si klasický lízing na auto, ktoré si kupujete so štátnou šrotovacou podporou.

Ak nie lízing, tak pôžička
Lízingové spoločnosti si svoj zisk ujsť nenechajú. Vymysleli spôsob, akým obídu predpis o zákaze lízingu na auto kúpené v rámci šrotovného. Neposkytnú klasický lízing, ale produkt lízingu veľmi podobný, ktorý sa odlišuje v jednej základnej veci - auto sa stane hneď po kúpe vaším vlastníctvom. Tým sa v podstate lízing premieňa na pôžičku. Za ňu však budete ručiť autom. To znamená, že keď nebudete splácať, vezmú vám auto. Rovnako, ako by vám ho vzali, keby ste nesplácali lízing. "Spoločnosť VB Leasing SK poskytuje klientom rôzne formy financovania hnuteľného majetku, pri štátnej podpore za zošrotovanie starého vozidla poskytujeme klientom produkt autoúver. Finančné podmienky pre klienta sú porovnateľné ako pri lízingu, avšak klient kupuje vozidlo do svojho vlastníctva,“ vysvetľuje Peter Takáč, vedúci oddelenia lízingu osobných automobilov v spoločnosti VB Leasing. Radovan Kazimír z UniCredit Leasingu to zjednodušuje: "Jedinou formou na uplatnenie šrotovného v lízingových spoločnostiach je úver.“

Zadlžíte sa celkom jednoducho
Rovnako ako vybavenie úveru v banke, ani v lízingovej spoločnosti to nie je nijaký problém. Ak nemáte na nové auto hotovosť a chcete využiť šrotovné aj za cenu toho, že sa zadlžíte na niekoľko rokov, nikto vám nebude klásť prekážky. Naopak, lízingové spoločnosti vám vyjdú v ústrety, pretože vaša pôžička bude znamenať ich zisk. "Pri uplatnení šrotovného klient komunikuje v prvom rade s autovrakoviskom a s dílerom vozidiel. Postup pri financovaní je totožný s postupom, kedy sa šrotovné neuplatňuje. Klient žiada lízingovú spoločnosť o financovanie kúpy vozidla v cene zníženej o šrotovné. Ako súkromná osoba musí predložiť dva doklady potvrdzujúce totožnosť žiadateľa, prípadne potvrdenie o príjme od zamestnávateľa,“ pokračuje vo vysvetľovaní postupu Peter Takáč.

Všetko vybavíte u predajcu
Vybaviť si pôžičku namiesto lízingu na nové auto je dokonca také jednoduché, že všetky potrebné úkony sa dajú vybaviť na jednom mieste - u predajcu vozidiel. "Absolútnu väčšinu prípadov kúpy auta klient vybaví priamo u predajcu automobilov. U predajcu s ním náš pracovník vybaví všetky náležitosti a potrebné doklady. Klient nepodnikateľ potrebuje dva doklady totožnosti, potvrdenie o zamestnaní, respektíve potvrdenie o výške príjmu. Ktoré z týchto dvoch dokladov potrebuje, závisí od ceny automobilu a výšky zvýšenej splátky vopred, teda akontácie. Pri oboch produktoch, lízingu i úvere, sú v zásade potrebné rovnaké doklady,“ informuje Radovan Kazimír.

Tak lízing alebo úver?
Neviete, či je pre vás výhodnejší úver od banky alebo úver od lízingovej spoločnosti? Pri oboch môžete, ale aj nemusíte ručiť autom. Vo väčšine prípadov úverov v lízingovej spoločnosti však ručíte práve svojím novým autom. Lízingovky však tvrdia, že úver u nich má svoje výhody. "Financovanie prostredníctvom lízingovej spoločnosti je pre klienta výhodnejšie z časového hľadiska - schvaľovanie financovania je v podstate na počkanie, jednoduchšie je aj predkladanie potrebných dokladov ku schvaľovaniu financovania a v neposlednom rade je často aj úrokovo zaujímavejšie,“ hodnotí vedúci oddelenia lízingu osobných automobilov spoločnosti VB Leasing.

Predajcovia majú svoje lízingovky
Keďže je jednoduché vybaviť si úver na auto priamo u predajcu, zároveň je pre lízingovú spoločnosť, ale aj pre predajcu tiež výhodné, keď si dohodnú spoluprácu. "Spolupracujeme predovšetkým s Volkswagen Finančné služby,“ hovorí Ľubomír Beňovič, zástupca predajcu Porsche a Volkswagenu na Slovensku.

Prečítajte si aj:
Bonus funguje aj za hranicami

Príspevok na kúpu nového auta pri zošrotovaní starého nezaviedlo v súvislosti s protikrízovými opatreniami len Slovensko, ale aj ďalšie európske krajiny. Medzi prvými bolo Španielsko a Francúzsko, ktoré takzvané šrotovné začali poskytovať už vlani v decembri. Len od začiatku apríla ho zaviedlo aj Rakúsko, susední Česi či Poliaci o ňom stále ešte rokujú, Maďari, naopak, šrotovné zatiaľ úplne odmietajú. Inšpiráciu hľadá aj Japonsko či Spojené štáty americké. Jeho podstatou je rozhýbať automobilový trh v Európskej únii a udržať tak pracovné miesta v automobilkách, ktoré vo viacerých krajinách tvoria gro ekonomiky. Prácu dávajú takmer 12 miliónom ľudí.
Celý článok >>

Autobazáre majú vlastné šrotovné

Autobazáre na štátne šrotovné zareagovali podobnou akciou. Zákazníkom ponúkajú akcie podobné šrotovnému, znižujú ceny áut, staré auto od vás aj vyzdvihnú. Štátna dotácia stlačila ceny áut v autobazároch. Desať- až 15-ročné autá zlacneli aj o 30 percent, mladšie priemerne o 10 percent. Či budú ceny ojazdených áut ešte klesať, nie je jasné. Druhá vlna šrotovného ich však pravdepodobne ešte trochu zníži. Majitelia malých autobazárov však môžu mať problém prežiť. Už na začiatku roka predávali mesačne len pár vozidiel. Mnohé úplne zastavili výkup vozidiel a autá teraz predávajú pod nákupné ceny.

Celý článok >>

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 04:17