StoryEditor

Práca je zároveň koníčkom

Na Slovensku sa rozvinul trh s nehnuteľnosťami. Je to príležitosť nielen pre projektantov či stavebné firmy, ale aj pre výrobcov a predajcov elektrotechnického a elektroinštalačného materiálu. Rovnakej oblasti sa venuje i Ľubomír Bučo z Bratislavy, ktorý sa rozhodol podnikať hneď po zmene režimu. Podarilo sa mu vybudovať spoločnosť Bučo, zásobujúcu vypínačmi, ističmi či reléovou technikou od renomovaných svetových výrobcov celé Slovensko. Okrem toho sa venuje aj výrobe rozvádzačov.
Rodinná firma
Bučo začal podnikať ako živnostník v roku 1990. "Chcel som si dokázať, že sa viem presadiť. Elektrotechnike sa venujem od pätnástich rokov, je to nielen moja profesia, ale najmä koníček," hovorí konateľ firmy. Spočiatku pracoval sám bez zamestnancov. Po desiatich rokoch založil spoločnosť s ručením obmedzeným, ktorá prebrala časť jeho predchádzajúcich aktivít. V súčasnosti zamestnáva takmer 20 ľudí. "Podnikanie si vyžaduje celého človeka, nedá sa robiť 'na pol plynu' ani vtedy, keď už máte aj zamestnancov. Ešteže mi od začiatku až dodnes pomáha pri podnikaní manželka. Stále sme menšou firmou rodinného typu. Stavili sme na flexibilitu našich riešení a kvalitu predávaných aj vyrábaných výrobkov." Jeho slová potvrdzuje aj certifikát riadenia kvality ISO 9001:2001, ktorý jeho firma získala pred šiestimi rokmi.
Vhodné priestory
Na otázku, čo bolo v začiatkoch najťažšie, odpovedá bez váhania: "Kapitál." Jeho nedostatok vyriešil v spolupráci so Slovenskou sporiteľňou. "V banke nám poskytli splátkové úvery na kúpu nehnuteľností a kontokorentný úver, vďaka ktorým sme podnikanie mohli naplno rozbehnúť," pokračuje konateľ. "Začínali sme veľmi skromne v prenajatej kancelárii v mestskej časti Vrakuňa. Sprostredkoval nám ju známy. Prostredníctvom nich a inzerátov sme vyhľadávali aj ďalšie priestory. Až do konca roku 2002 sme pôsobili v prenájme, naposledy v Záhorskej Bystrici pri Bratislave."
Začiatkom roku 2003 sa presťahovali do vlastnej budovy v hlavnom meste. Po prebudovaní a rekonštrukcii tu vytvorili veľkoobchodný sklad, maloobchodnú predajňu aj halu na výrobu rozvádzačov. Okrem Bratislavy nájdu zákazníci ich maloobchodné predajne i v Košiciach a Senici. "Usporíme na nájomnom, ale aj na cestovnom, pretože výrobu riadime a kontrolujeme priamo z centra spoločnosti," spresňuje Bučo.
Rast obratu
Výroba rozvádzačov prebieha podľa požiadaviek odberateľov na základe projektovej dokumentácie. Bučo oceňuje rast slovenskej ekonomiky a životnej úrovne v posledných rokoch. Aj to prispieva k nárastu záujmu o ističe, vypínače a podobné produkty. Medziročný nárast obratu je takmer o 12 percent, čo dokazuje, že sa firme Bučo darí.
Sortiment tvoria produkty overených výrobcov, napríklad Legrand, Schneider Electric, Alfra, Moeller. Vo firme Bučo napreduje aj vlastná výroba. V minulom roku presiahla hodnota vyrobených rozvádzačov 20 miliónov korún. "Ľubomír Bučo dokázal naplniť svoj podnikateľský zámer a stal sa jedným z najúspešnejších predajcov elektrotechnického a elektroinštalačného materiálu na Slovensku. Vždy dokázal včas splniť všetky svoje záväzky," hovorí Andrej Kukumberg, account manažér obchodného centra Slovenskej sporiteľne v Bratislave, ktorý sa stará o finančnú stránku spomínanej firmy.
Majiteľ však už rozmýšľa nad ďalším rozvojom spoločnosti. "Chceli by sme mať aj vlastnú administratívnu budovu a dielňu," dodáva na záver.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 23:50