StoryEditor

Investori uprednostnili istotu

03.10.2007, 00:00
Otvorené podielové fondy v minulom týždni pritiahli v čistom vyjadrení 300 miliónov korún. Investori stavili skôr na istotu stabilného výnosu.
V článku je graf

Vo fondoch peňažného trhu totiž čisté predaje, ktoré predstavujú rozdiel medzi kúpenými a vrátenými podielmi, dosiahli viac ako 407 miliónov. Polepšili si taktiež fondy fondov a špeciálne fondy nehnuteľností. Naopak, investori vyberali peniaze z akciových, dlhopisových a zmiešaných fondov.

Istota nízkeho výnosu
Korunové peňažné fondy sa v minulom týždni zhodnotili o 0,04 percenta. "Výhľad na najbližšie obdobie pre tieto fondy ostáva veľmi priaznivý a táto kategória konzervatívnych fondov by mala pokračovať v stabilnom raste odvodenom od aktuálnej hodnoty sadzieb na trhu. Neočakávame výraznejšie zmeny úrokových sadzieb na trhu a ani hlavná sadzba by sa nemala meniť v najbližších mesiacoch," konštatuje portfóliový manažér Asset managementu Slovenskej sporiteľne Peter Herman.
Úrokové sadzby na medzibankovom trhu na splatnostiach od jedného mesiaca po rok sa v uplynulom týždni nezmenili a v závere týždňa boli na hladine 4,30 až 4,43 percenta. Pokojné vody domáceho peňažného trhu nerozvírilo ani utorkové zasadnutie bankovej rady Národnej banky Slovenska, ktoré neprinieslo žiadne prekvapenie a hlavná úroková sadzba tak ostala nezmenená. "Pravidelný sterilizačný repo tender priniesol len tlak smerom dole na najkratšie sadzby, keďže bol splatný vyšší objem ako obnovený, a teda na trhu sa prejavil prebytok zdrojov," vysvetľuje portfóliový manažér Asset managementu Slovenskej sporiteľne Peter Herman.

Stratová Amerika
Po predchádzajúcom silnom raste sa minulý týždeň vývoj na svetových akciových trhoch spomalil. Hlavné burzové indexy počas týždňa striedavo rástli a klesali miernym tempom, výsledkom boli zisky spravidla nepresahujúce pol percenta. Pokojné obchodovanie sa skončilo na novom kontinente miernymi ziskami, ktoré sa však do výkonnosti podielových fondov amerických akcií nepremietli. Slabnúci dolár ich totiž posunul do polpercentnej straty.
"Americké akciové trhy sa minulý týždeň obchodovali bez výraznejších impulzov, či už z makroekonomickej sféry alebo z firemnej oblasti," konštatuje portfóliová manažérka Investičnej a Dôchodkovej Katarína Antoničová. Najvýznamnejšou správou bol pokles tržieb z predaja nových domov vo väčšej miere než predpokladali analytici, ale po posledných mesiacoch, ktoré sa niesli v znamení krízy na trhu nehnuteľností, už táto informácia nemala silu vyvolať výraznejšie ohlasy. Momentálna nálada medzi investormi je podľa Kristiána Boldizsára zo spoločnosti RM-S Market veľmi optimistická, keďže každé slabšie dáta sú považované za argument na ďalšie zníženie sadzieb. "Ďalší pokles sadzieb však vôbec nie je istý, ako to potvrdil aj predstaviteľ americkej centrálnej banky William Poole, ktorý investorov upozornil, aby sa na opätovné zníženie sadzieb príliš nespoliehali. K tomu je potrebných viacero dát, ktoré napovedia o kondícii amerického hospodárstva," doplnil Boldizsár.

Európske fondy rástli
Západoeurópske burzové parkety majú za sebou veľmi podobný vývoj ako ich americká protistrana. "Hoci investori mali k dispozícii viac makroekonomických impulzov, výraznejších výkyvov sme sa nedočkali," konštatuje Antoničová. Pozitívna správa bola k dispozícii pre Veľkú Britániu, kde Štatistický úrad zvýšil odhad ekonomického ratu krajiny z 0,1 na 3,1 percenta. Podielové fondy zamerané na akcie západoeurópskeho regiónu si pripísali 0,2-percentný zisk.
Stredoeurópske trhy sa počas minulého týždňa obchodovali v duchu zasadnutí centrálnych bánk. Maďarská centrálna banka podľa očakávaní znížila sadzbu o štvrť bodu na hladinu 7,5 percenta. Slovenská ani česká národná banka k zmene sadzieb nepristúpila. V Poľsku situáciu naďalej komplikuje politická kríza, preto poľský trh ako jediný klesol do mínusu o tri percentá. "Českému indexu PX pomohol nárast cien akcií energetickej spoločnosti ČEZ, ktorá je výrazne zastúpená v indexe. Ocenenie českých titulov je v porovnaní s akciami vo Varšave a Budapešti vyššie," hovorí portfóliový manažér KD Investments Gabriel Hinzeller. Dobrý výkon podal maďarský index BUX, ktorý sa posilnil takmer o štyri percentá. Stredoeurópske akciové fondy získali 0,7 percenta.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 07:09