StoryEditor

Poradňa

28.10.2008, 23:00

Výška náhrady
Živnostník "A" pracuje pre slovenského živnostníka "B" v Nemecku, faktúra za prácu je zaplatená v Sk, akú výšku náhrady stravného, cestovného, prípadne odlučného si môže uplatniť spomenutý živnostník "A", keď živnostník "B" poskytuje dopravu vlastným autom?
V konkrétnom prípade ide o prácu podnikateľa, ktorá sa vykonáva na inom mieste, ako je miesto, v ktorom činnosť pravidelne vykonáva. Živnostník A fakturuje živnostníkovi B skutočne vykonané práce podľa uzavretej zmluvy. Ak živnostník A účtuje v sústave podvojného účtovníctva, je vystavenie faktúry výnosom, ktorý zvyšuje základ dane. Ak účtuje v sústave jednoduchého účtovníctva je zdaniteľným príjmom úhrada faktúry. V každom prípade môže živnostník A uplatniť ako daňové výdavky, cestovné náhrady súvisiace s pobytom v zahraničí. Zákon číslo 595/2003 Z.z. o dani z príjmov ustanovuje, že daňovým výdavkom sú okrem iného výdavky (náklady) daňovníka s príjmami z podnikania, vynaložené v súvislosti s činnosťou vykonávanou v inom mieste, ako je miesto, v ktorom činnosť pravidelne vykonáva, najviac vo výške, aká je ustanovená pre zamestnancov podľa zákona o cestovných náhradách (zákon číslo 283/2002 Z.z. v znení neskorších predpisov) a to na stravovanie, ubytovanie, cestovné dopravnými prostriedkami, nevyhnutné výdavky spojené s pobytom v tomto mieste a v súvislosti s činnosťou vykonávanou v zahraničí aj suma do výšky 40 % nároku na stravné zákona o cestovných náhradách. Ak daňovník na cestovanie využije vlastné osobné motorové vozidlo nezahrnuté do obchodného majetku, uplatní výdavky (náklady) do výšky náhrady za spotrebované pohonné látky podľa cien platných v čase ich nákupu a základnej náhrady za každý jeden km jazdy podľa zákona o cestovných náhradách.
V konkrétnom prípade živnostník B necestuje verejnými dopravnými prostriedkami ani vlastným vozidlom. Preto si môže uplatniť všetky vymenované výdavky okrem cestovného, ktoré mu poskytuje partner bezplatne.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 00:46