StoryEditor

SEC sa nevenuje ratingovým agentúram

16.06.2003, 00:00

Nádeje tých, ktorí by chceli posilnenie kontroly regulačných orgánov nad činnosťou ratingových agentúr, sa zatiaľ nenapĺňajú. Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) vyhlásila, že zatiaľ neprijala žiadne rozhodnutia o tom, či posilní dohľad nad ich činnosťou, alebo či dohľad nad nimi nebude vôbec vykonávať. Výzvy na posilnenie dozoru nad činnosťou ratingových agentúr sa objavili už po krachu spoločnosti Enron koncom roku 2001. Ešte niekoľko dní po krachu zostával rating tohto energetického gigantu v investičnom pásme. Obe najväčšie svetové ratingové agentúry rozdeľujú hodnotenie úverového rizika, teda rating, na dve základné pásma -- rizikové a investičné. Kritici tvrdia, že v sektore poskytovania ratingov sa vytvoril oligopol a tento trh treba otvoriť pre viacero subjektov.
Pred časom SEC zverejnila už druhú správu o sektore udeľovania ratingov, ale k žiadnym konkrétnym záverom neprišla. Prvá správa SEC na túto tému bola zverejnená v januári tohto roku. "Absolútne ma rozčarovali. Neprijali žiadne opatrenia, len pomenovali niektoré problémy," povedal pre Financial Times Lorens White zo Stern Business School pri University of New York. SEC nepriniesla žiadne riešenia ani v poslednej analýze. Komisia má zámer posúdiť zmysel pojmu "národne priznané štatistické ratingové organizácie" (NRSRO), ktorý sa používa pre ratingové agentúry.
V sektore určenia ratingov momentálne dominujú tri agentúry. Na Moody´s Investors Service a Standard & Poor's pripadá 80-percentný podiel na trhu. Treťou agentúrou je Fitch Ratings. Nedávno mali len tieto tri agentúry status NRSRO. Vo februári získala tento status aj kanadská agentúry Bond Rating Service z Toronta. Kritici tvrdia, že emitenti a veritelia sa orientujú len na ratingy agentúr a ratingy troch lídrov so statusom NRSRO fakticky slúžia ako investičné odporúčanie.
Agentúry tvrdia, že ratingy nie sú investičným odporúčaním, ale názorom. Právo vyslovovať názor je dané slobodou slova. Túto pozíciu vždy podporovali aj súdy v prípadoch súdnych sporov. Účastníci trhu nie sú spokojní s tempami vyšetrovania SEC, ktorá sa viac zaoberá corporate governance a účtovníckymi problémami.
Jedinou spoločnosťou, ktorá na Slovensku zastupuje jednu z trojice renomovaných svetových ratingových agentúr, je CRA. V roku 2000 podpísala dohodu o pridružení s Moody´s Investors Service. Moody´s Investors Service je dcérskou spoločnosť Moody´s Corporation, jej kreditné analýzy zahŕňajú úverové nástroje a cenné papiere na globálnych kapitálových trhoch. Spoločnosť vydáva ratingy viac ako 4 200 spoločností a 68 000 dlhopisov z oblasti verejných financií emitovaných jednotlivými firmami, mestami a vládami vo viac ako 100 krajinách sveta.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
21. máj 2024 03:10