StoryEditor

Únia bude regulovať rating

23.04.2009, 00:00

Európska únia včera spravila ďalší krok k sprísneniu pravidiel na finančnom trhu v snahe obnoviť dôveru investorov otrasenú finančnou krízou. Európsky parlament v stredu prediskutoval opatrenia, ktoré zavedú povinnú registráciu a dohľad nad ratingovými agentúrami v Európskej únii. Nový zákon prijme parlament dnes. "Prvýkrát v histórii budú ratingové agentúry regulované," povedal europoslanec Jean-Paul Gauzés. Ratingové agentúry zožali kritiku za to, že nevarovali dostatočne pred rizikami finančných produktov, ktoré stáli pri zrode finančnej krízy. Medzi ratingovými agentúrami dominujú Standard & Poor's, Moody's a Fitch.

Europarlament tiež schválil normu, ktorá zásadne mení podobu poisťovníctva, ktorá má za cieľ zmeniť pravidlá platné už tri desaťročia.

Smernica s označením Solvency II má posilniť stabilitu poisťovacieho sektora. Umožní napríklad väčšiu kontrolu a dohľad nad riadením jednotlivých spoločností. Zmení tiež požiadavky na kapitálovú primeranosť poisťovacích spoločností. Norma zavádza aj systém včasného varovania, ktorý upozorní úrady v prípade, že má spoločnosť problémy s nedostatkom kapitálu. "Toto odvetvie bude mať lepšie a jasnejšie pravidlá pre poistené osoby a spotrebiteľov všeobecne," povedal Gauzés.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 16:39