StoryEditor

EÚ: Ako povzbudiť podnikanie

11.05.2009, 00:00

Ešte do štvrtka potrvá Európsky týždeň malých a stredných podnikateľov, ktorý vôbec prvýkrát organizuje Európska komisia. Počas neho sa uskutoční tisíc rozličných podujatí v 35 krajinách. Dejú sa práve v čase, keď aj Európska komisia konštatuje, že spôsob, ako sa dostať z poklesu hospodárstva, spočíva najmä v pružnosti a tvorivosti malých a stredných podnikov. "Sú skutočnou hybnou silou rastu a vytvárania pracovných miest," povedal podpredseda komisie zodpovedný za podnikanie a priemysel Günter Verheugen. Kampaň sa má teda sústrediť na propagáciu podnikania v Európe a informovanie biznismenov o možnostiach podpory tak na európskej, celoštátnej, ako aj lokálnej úrovni.

Z mnohých naplánovaných a sľubovaných podujatí sa na Slovensku uskutočnia dve: akcia o podnikaní v Európe bez bariér a druhá o získavaní peňazí v období krízy. Obidve sa konajú v Žiline a organizuje ich Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania. Z veľkého výberu ďalších podujatí, ako ohlásených vystúpení, súťaží, konferencií, trhov, dní otvorených dverí, aktivít prostredníctvom internetu, dielní či budovania vzájomnej spolupráce, sa však u nás neuskutoční ani jedno.

Sedem podnikateľských celoeurópskych dní sa skončí v Prahe konferenciou Zákon o drobnom podnikaní pre Európu: podnikanie bez prekážok. V stredu a vo štvrtok ju organizuje české predsedníctvo EÚ a Európska komisia. Súčasťou podujatia bude slávnostné vyhlásenie víťazov Európskych cien za podnikanie, ktorými sa odmeňujú inovačné postupy regiónov a obcí podporujúce biznis a malé a stredné podniky.

Únia odštartovala od začiatku roka 2009 aj nový program Erasmus určený pre mladých podnikateľov. V inej ako svojej rodnej krajine sa môžu naučiť potrebným schopnostiam, ako viesť malé podniky. Má povzbudiť a podporiť tých, ktorí si plánujú založiť vlastnú firmu.

Európsky týždeň podnikania koordinuje generálne riaditeľstvo Európskej komisie pre podnikanie a priemysel. Väčšinu akcií a aktivít, ktoré sa budú počas neho konať, majú však pod palcom podnikateľské organizácie, poskytovatelia podpory, regionálne a miestne úrady a ďalší predstavitelia zúčastnených krajín. Týždeň podnikania je jedným z opatrení vyplývajúcich z iniciatívy Small Business Act -- Zákona o drobnom podnikaní, prvého komplexného rámcového programu politiky malých a stredných podnikov pre Európsku úniu a jej členov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 18:35