StoryEditor

Ako čítať komoditný kurzový lístok

04.11.2003, 23:00
Ako čítať komoditný kurzový lístok, význam údajov uvedených v kurzovom lístku komoditnej burzy?

Vážení čitatelia, od dnešného dňa meníme štruktúru tabuliek a obsah údajov v časti komoditné trhy - potraviny, energia, olejniny, so zámerom poskytnúť širší prehľad o komoditách obchodovaných na svetových komoditných trhoch. V súvislosti s týmito zmenami pripájame aj stručné vysvetlenie pojmov v novej časti tabuľky.
Investori na komoditnej burze čerpajú informácie o obchodoch a kurzoch komodít z kurzových lístkov. Aby sa vedeli pohybovať a orientovať medzi kurzami a správami, ktoré prichádzajú z burzového parketu, musia sa naučiť čítať kurzové lístky. Tie sú zverejňované v burzovom systéme, na internete alebo v odbornej tlači. Všetky údaje uvedené v kurzovom lístku sú pre investora dôležité. Dávajú informáciu nielen o tom, ako sa obchodovalo v konkrétnom obchodnom dni, ale aj v minulosti.
Na komoditnej burze sa obchoduje s derivátmi, hlavne s komoditnými futures a opciami na komoditné futures. Sú to nástroje termínového trhu. Znamená to, že investori špekulujú v súvislosti s budúcim vývojom kurzu komodity. Burza vypisuje pre jednotlivé komodity viaceré kontraktné mesiace. Znamená to, že každá komodita má v priebehu roka viaceré termíny dodania. Napríklad môžete obchodovať s marcovým, júnovým, septembrovým a decembrovým kontraktom ropy. Napriek tomu, že ide o rovnakú komoditu, každý kontrakt s rozdielnym termínom dodania má vlastný vývoj a život. Označenie kontraktných mesiacov je nasledujúce: F január, G február, H marec, J apríl, K máj, M jún, N júl, Q august, U september, V október, X november, Z december.
Symbol predstavuje označenie komodity podľa pravidiel burzy. Každá komodita má štandardizované označenie. Napríklad CLH03 je označenie ropy obchodovanej na newyorskej burze NYMEX. CL je skratkou pre Crude Oil. H je kontraktný mesiac - marec, t. j. mesiac v ktorom kontrakt exspiruje. 03 predstavuje rok 2003.

Commodity name udáva plný názov komodity, prípadne burzu, na ktorej je kótovaná.

Price udáva aktuálnu cenu, za ktorú bola daná komodita naposledy zobchodovaná.

Last alebo Close je posledná cena, za ktorú bola daná komodita v obchodný deň zobchodovaná.

Bid je cena, za ktorú je komodita ponúkaná.

Ask je cena, za ktorú je komodita dopytovaná. Rozdiel medzi bid a ask sa nazýva spread. Obchod sa uzatvára v rozmedzí určenom dopytom a ponukou.

Open predstavuje cenu, za ktorú sa realizoval prvý obchod v obchodnom dni. Ide o otváraciu cenu.

High je najvyššia cena, za ktorú sa daná komodita obchodovala počas obchodného dňa.

Low je najnižšia cena, za ktorú sa daná komodita obchodovala počas obchodného dňa.

Change uvádza zmenu kurzu oproti predchádzajúcemu obchodnému dňu vyjadrenú v bodoch.

Change % uvádza zmenu kurzu v porovnaní s predchádzajúcim obchodným dňom vyjadrenú v percentách.

52 wk High predstavuje najvyšší kurz komodity, za ktorý sa obchodovalo za posledný rok.

52 wk Low predstavuje najnižší kurz komodity, za ktorý sa obchodovalo za posledný rok.

Volume je objem realizovaných obchodov v obchodnom dni vyjadrený počtom kontraktov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 00:08