StoryEditor

Revolúcia v stavebníctve. Pozrite si kľúčové zmeny, ktoré prináša dlho očakávaná novinka

27.04.2022, 17:00
Parlament dnes schválil nové stavebné zákony, ktoré nahradia zastaralý stavebný zákon z roku 1976. Zákon o výstavbe a zákon o územnom plánovaní majú priniesť nové a prehľadné podmienky v stavebných procesoch a výrazne skrátia a aj sprehľadnia povoľovací proces. Vicepremiér Štefan Holý je presvedčený, že nová legislatíva prinesie pozitívne zmeny pre občanov, mestá a obce a pre developerské firmy. V čom? Na to odpovedá podpredseda vlády a autor stavebného zákona.

1. Úloha štátu

Zoberie štát samosprávam rozhodovanie o území?

Mestá a obce by mali územne plánovať, ale zároveň na základe preneseného výkonu štátnej správy v oblasti výstavby môžu rozhodovať územným rozhodnutím. Tento inštitút územného konania, ktorý v zahraničí neexistuje a u nás mal dočasne riešiť nepokryté územie územným plánom, sa stal nesystémovým riešením takmer pol storočia. Obce tak nepotrebovali územne plánovať, lebo vždy individuálne posudzovali každú stavbu, a to neraz aj za diskriminačných podmienok.

​Čo sa zmení? Územné plánovanie je a aj ostáva ako originálna kompetencia miest a obcí. Nový zákon posilňuje inštitút územného plánovania a ukladá možnosť, ale aj povinnosť, využívať tento inštitút. Iniciovať proces však bude môcť každý, koho podklad bude relevantný a kto splní podmienky. Rozhodnutie o územnoplánovacej dokumentácii však bude prináležať výhradne mestu alebo obci.

2. Koniec čiernych stavieb

Ako to bude v prípade čiernych stavieb vďaka novej legislatíve?

Čierne stavby vznikali hlavne z dôvodu zložitých a dlhých procesov povoľovania alebo z dôvodu neznalosti či arogantnosti stavebníka. Zároveň sa dnes dodatočne povoľujú takmer akékoľvek stavby a takmer žiadne čierne stavby sa neodstraňujú. Starostovia jednoducho už pri výkone tejto kompetencie nechcú ísť proti svojim voličom. Jednoducho vedia, že tých čiernych stavieb je veľa a otvorene postupovať diskriminačne by si nemohli dovoliť ani starostovia, tak v tejto téme nerobia nič.

Nový zákon odstraňuje systémovú príčinu čiernych stavieb – dlhé a nezrozumiteľné procesy. Systém bude nastavený tak, aby stavebník nebol nútený porušovať predpisy. Zároveň nebude možné dodatočne povoliť stavbu – stavebná inšpekcia nariadi odstránenie stavby bez povolenia. Zákon prináša aj opatrenia ako nepripojenie na siete či zaťaženie pozemku ťarchou. Cieľom je nastaviť jasné a primerané pravidlá, aby ľudia neboli nútení stavať načierno, a pri porušení pravidiel bude čierna stavba odstránená s vytvorením ťarchy na pozemok, keď takýto pozemok nebude možné predať ani inak previesť.

3. Raj pre developerov?

Mestá a obce tvrdia, že nový návrh spôsobí developerské eldorádo. Bude to skutočne tak?

Eldorádo naznačuje niečo, čo nemá jasne nastavené pr...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 02 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 03 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 04 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 05 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 19:08