StoryEditor

Keď ministri snívajú o vládnom mestečku

10.10.2008, 00:00

V Bratislave pravdepodobne o dva roky vyrastie vládne mestečko. Jeho súčasťou by sa mali stať zatiaľ tri ministerstva -- rezort financií, vnútra a obrany. Firma, ktorá mestečko postaví, získa ako protihodnotu lukratívne pozemky pod budovami terajších ministerstiev. Snívajú o tom ministri za Smer.

Minister financií a duchovný otec projektu vládneho mestečka Ján Počiatek považuje "stavbu storočia" za výhodnú zámenu starých a spustnutých budov ministerstiev za nové s komplexnou infraštruktúrou. Zároveň tvrdí, že štát, a teda daňových poplatníkov, nebude projekt vládnej štvrte stáť ani halier. Dokonca sa na správe ministerstiev podarí ušetriť. Výšku úspory však rezort financií zatiaľ nedokáže vyčísliť. Premiér Robert Fico považuje projekt svojho ministra len za hudbu budúcnosti. Ministerstvá, ktoré by mali vo vládnom mestečku sídliť už v roku 2010, zaryto mlčia.

Ministerské sny
Tri 35-poschodové vládne budovy v približnej hodnote 5 miliárd korún mali pôvodne vyrásť v spustnutom nemocničnom komplexe Rázsochy v bratislavskom Lamači. S nemocničnými ruinami na ploche 15 hektárov sa už desať rokov nehýbe. Podľa vyjadrenia hovorkyne ministerstva zdravotníctva Silvie Horváthovej však fakultná nemocnica, ktorej lukratívne pozemky v tichej časti patria, mieni priestory v budúcnosti využívať. Ministri si preto museli nájsť nové priestory. Ide o kasárne v susedstve ministerstva obrany neďaleko nákupného obchodného centra Polus City Center.
Minister financií Ján Počiatek prostredníctvom svojho hovorcu Miroslava Šmála ubezpečuje, že daňoví poplatníci sa nemusia obávať: aj v tomto prípade sa podarí ušetriť milióny korún. Ministerstvá -- zatiaľ sa potichu hovorí o ministerstve financií, vnútra a obrany -- by sa mali dobrovoľne vzdať svojich súčasných sídiel, najmä však lukratívnych pozemkov, na ktorých budovy stoja. A to v prospech firmy, ktorá potom "zadarmo" stavbu storočia zrealizuje. Geniálne a jednoduché zároveň. Otázkou zostáva, prečo potom ministri za Smer-SD svoje sny pred voličmi tak úzkostlivo taja?

Zadarmo? Zabudnite
Budovy rezortov vnútra, obrany, financií a pravdepodobne i ministerstva hospodárstva, ktoré by mali sídliť vo vládnych vežiakoch, stoja na atraktívnych pozemkoch. "Všetky štyri pozemky sú veľmi lukratívne a na veľmi dobrých pozíciách," hovorí Andrej Churý z realitnej kancelárie Remax. Navyše, na každom ministerskom pozemku sa dá "dobre čarovať a dosahovať dobré výšky". Za najlukratívnejší možno považovať pozemok pod budovou ministerstva vnútra. Jeho rozloha je takmer 12-tisíc štvorcových metrov. Churý odhaduje cenu za štvorcový meter na 75-tisíc korún, po dobudovaní kultúrneho, obchodného a bytového centra Eurovea môže cena narásť až o 20-tisíc korún. Ministerstvo obrany je podľa realitného makléra doslova lahôdkou -- cena za jeden štvorcový meter sa môže vyšplhať až na 50-tisíc korún. V objekte je navyše 25 budov, ich cenu "spoza" plotu nemožno odhadnúť. Zaujímavé sú aj pozemky pod ministerstvom financií a hospodárstva, kde sa cena pozemku odhaduje na 30-, respektíve 50-tisíc korún za štvorcový meter. "Ide o developersky zámer tejto vlády, ktorá síce neprivatizuje, ale míňa verejné peniaze veľmi neefektívnym spôsobom," myslí si exminister financií Ivan Mikloš. Podľa Mikloša vláda a štát vlastnia dostatok nehnuteľností, preto nevidí žiadny dôvod na výstavbu nových.

My nič, my muzikanti
Odpoveď sme hľadali aj my. Prostredníctvom rezortných hovorcov sme postupne oslovili jednotlivé ministerstvá, ktoré podľa našich zistení participujú na projekte vládneho mestečka. Z dvoch sme dostali takmer navlas podobné odpovede. Hovorca ministerstva obrany, ktorému šéfuje nominant Smeru-SD Jaroslav Baška -- Vladimír Gemela hovorí, že o projekte sa na ministerstve zatiaľ iba diskutuje. Odporučil nás však na ministerstvo financií, podobne ako Alena Koišová z ministerstva vnútra. Hovorkyňa ministerstva hospodárstva Dagmar Hlavatá rovnako tvrdila, že s vládnym mestečkom ich rezort nemá nič spoločné. "Nie sme iniciátorom myšlienky," zdôvodnila.

Jednou ranou dve muchy

Minister financií Ján Počiatek už dávnejšie navrhoval výstavbu superministerstva. Dôvodil najmä úsporami verejných financií a prevádzkovými nákladmi. Hovorca rezortu Miroslav Šmál doplnil, že ide o vybudovanie jednotného systému, ako hospodáriť s nehnuteľnosťami. Rezort financií prišiel už dávnejšie s návrhom na zriadenie realitnej kancelárie, prostredníctvom ktorej by jedna inštitúcia spravovala všetky nehnuteľnosti vo vlastníctve štátu. Ministerstvo by rado zaviedlo aj centrálne obstarávanie pre jednotlivé rezorty. A preto by bolo ideálne vládne mestečko. "Bolo by to výhodnejšie a ekonomickejšie, ak by ministerstvá sídlili na jednom mieste," tvrdí Šmál. Dokonca by sa podarilo aj usporiť. O akú ušetrenú sumu by mohlo ísť, dnes nikto na ministerstve netuší. "Občan si však bude môcť všetko vybaviť na jednom mieste," upozorňuje Šmál na výhody vládneho mestečka. Na otázku, či vo vládnych vežiakoch budú aj luxusné ministerské byty, Šmál krúti hlavou. V troch 35-poschodových vládnych vežiakoch budú podľa neho zriadené len štandardné ministerské kancelárie. "Je to náš návrh, prinesie spoločnosti úsporu verejných financií a skôr alebo neskôr sa k nám pripoja alebo sa budú musieť pripojiť aj ostatné ministerstva," dodáva Šmál.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. október 2024 06:31