StoryEditor

Kde si pochutnávajú známi ľudia

Príťažlivý podnik obyčajne vyniká vlastnými chutnými receptami, atmosférou a prívetivou obsluhou.

Prečo na každom kroku natrafíme na taliansku, japonskú, židovskú či maďarskú reštauráciu, ale slovenskú aby sme hľadali pomaly s lupou? S netajenou horkosťou si takto povzdychla herečka Zdena Studenková vo svojej kulinárskej knihe Recepty so štipkou hereckého korenia. A ako správna Slovenka nabáda, že dať si do ponuky napríklad aj chlebík s oškvarkovou masťou nie je pre reštauráciu žiadna hanba.
Ázia a sushi
So Studenkovou by sa v mnohom zhodla moderátorka Alena Heribanová, ktorá taktiež uznáva podniky nadržiavajúce tradičnej slovenskej kuchyni. Aj preto tak rada chodí do povestnej bratislavskej Štefánky ponúkajúcej výber domácich jedál. Asi len napoly by s nimi súhlasila herečka Kamila Magálová, striedajúca už viacero rokov pôvodnú profesiu s úlohou hoteliérky. Jej reštaurácia v hoteli Kamila je totiž známa skôr medzinárodnou kuchyňou. No predsalen sa hrdí istou slovenskou špecialitou - vlastným kozím syrom, ktorý má v ponuke ako individuálny chod, či zapracovaný ako surovinu do jedál. Hostia si podľa hoteliérky umenie jej kuchárov chvália. A veľakrát k nim chodí skutočná herecká smotánka často i z Česka. Napríklad Bolek Polívka či Sabina Laurinová. Samotná Magálová však obľubuje čínske, vietnamské a indonézske jedlá - v cudzine ich doslova vyhľadáva. "Milujem najmä sushi. Takéto zdravé jedlá ma vždy oslovia." A ako sa pozerá na gastronomických konkurentov na Slovensku? Vraj iné reštaurácie vôbec nepozná. "Nechodím tam, keďže to mám doma."
Z každého troška
Juraj Kukura prezradil, že v Bratislave sa chodí najesť "ku Conovi" a že je to "bez diskusie reštaurácia s najlepšou kuchyňou". Ide o taliansku reštauráciu na Trnávke. Pritom nie že by tam varili len po južansky, podľa Kukuru je tam všetko vynikajúce. Zrejme to vie posúdiť, keďže sám sa doma neraz krúti okolo sporáka. Len pred pár dňami pripravoval vlastnoručne na večeru pestré šesťchodové menu pre 12 hostí (nechýbali bryndzové halušky, mušle na slovenskej tekvici, teľacia pečienka na jablkách či koláč z čučoriedok). "Ale z každého ochutnáme len po troške, tak to robí aj Cono."
Overené podniky
Moderátorka Jarmila Hargašová Lajčáková chodí do reštaurácií málo. Radšej varí doma. "Nemám rada podniky, ktoré sa na niečo tvária, ale servis v nich nie je adekvátny." Takých je podľa nej veľa. Lajčákovci však predsa len majú obľúbenú reštauráciu - a iba niekoľko desiatok metrov od bydliska. Pizzeriu Romantika. Čo na nej oceňujú? Domácu kuchyňu a veľké porcie. "Keď nie je na varenie čas, vieme, že sa tam dobre najeme".
Viac obľúbených reštaurácií, ktoré navštevuje i s rodinou, má moderátorka Iveta Malachovská. Za záruku dobrého najedenia, vrátane raňajok, označuje bratislavské prevádzky Steam and Coffee. Cestou do Tatier sa Malachovská rada zastavuje v motoreste Dechtáre. "V Tatranskej Lomnici sme si obľúbili reštauráciu U starej mamy. Máme už aj citové väzby k majiteľom. Je tam skvelá kuchyňa i obsluha." Hoci raz za čas ide aj do fast foodov, radšej má overené podniky. Miestom rodinných stretnutí a väčších osláv pre ňu zostáva bratislavská reštaurácia Klub 21.
Domácka atmosféra
Módna návrhárka Lýdia Eckhardt vraví, že by jej k životu stačil šalát, cestoviny a ryby. Za obľúbenou reštauráciou a chutným jedlom nemusí putovať ďaleko. Reštaurácia Kogo, ktorá je jej hlavným bratislavským gastronomickým favoritom, sídli na Hviezdoslavovom námestí v budove, kde je aj módny salón návrhárky. "Sú tam milí čašníci a majú vynikajúce jedlá, vrátane šalátov, ktoré obľubujem, a úžasné doma robené pečivo." Páčia sa jej najmä podniky, z ktorých cítiť domácku atmosféru. Mimo Bratislavy vždy rada zamieri do reštaurácie Afrodita v Čereňanoch neďaleko Partizánskeho, rada má i reštauráciu Kohútik v Záhorskej Bystrici.
Rôzne bratislavské reštaurácie "testuje" herec Matej Landl. Favorita vidí v starom Rybárskom cechu, z čínskych reštaurácií, ktoré tiež obľubuje, zase Bambusovú záhradu alebo Jasmín v Ružinove. "Často som chodieval s rodinou i s kamarátmi do Loveckej reštaurácie v Senci,lebo mám rád aj divinu." Mimo Bratislavy si obľúbil Gazdovský dvor vo Vrátnej. Čím naňho musí reštaurácia - okrem jedla - zapôsobiť? "Pekným zariadením, prívetivými, ale nie dotieravými čašníkmi." Z času na čas nepohrdne ani stravou zo staničného bufetu. "Keď nie je čas, nemám problém ani so staničnou krčmou. Tie majú tiež svoje čaro, najmä v Čechách."
Slovenské koliby
Reštauračné stravovanie hojne využíva bývalý vrcholový tenista, teraz aj spevák Karol Kučera. Podniky však strieda - kvôli pestrosti. "Rád navštevujem reštauráciu v hoteli Limbach. Je tam dobrá kuchyňa aj príjemné prostredie." Keď ho cesty zavedú na východ, vždy si nájde čas na dobré jedlo v prešovskej reštaurácii Trattoria.
Hokejista Peter Bondra má obľúbené reštaurácie neďaleko svojho slovenského bydliska. S manželkou a deťmi radi chodievajú na kurčatá na grile do jednej z dvoch slovenských kolíb - v Starej Lesnej alebo v Starom Smokovci. Okrem chutného jedla na týchto dvoch podnikoch oceňuje aj domácku atmosféru vrátane živej hudby. Reštauráciu popradského hotela Olympia Bondrovci vyhľadávajú nielen pre tunajšiu rôznorodú kuchyňu, ale aj pre rodinných známych, ktorí podnik prevádzkujú. "Keď sa ponáhľame, jedlo si objednáme cez telefón a po príchode ho už máme na stole."
Speváčka Marcela Laiferová, taktiež autorka kulinárskej knihy, obľubuje podnik Pri kaplnke v Bratislave-Vajnoroch, domáce jedlá Minarovičovcov v Slovenskom Grobe a Matyšákovu reštauráciu v Pezinku. Potrpí si aj na detaily, krásne položený príbor, pekný porcelán a milý personál. Vďaka veľkej vášni k rybám na tanieri vie oceniť aj to, ak ich podnik dokáže dobre pripraviť. "Ale nikde v Bratislave som sa s tým nestretla." Preto chodí na ryby do neďalekého rakúskeho mesta Neusiedl am See.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 18:16