StoryEditor

Deň, keď sa Zem určite nezastaví

15.12.2008, 23:00
Science fiction. Tento pojem v našich kinosálach počuť čoraz menej. Originálnych nápadov je málo, preto prichádzajú na rad scenáre starších filmov. Jedným z nich je aj Deň, keď sa zastavila Zem z roku 1951. Koncept bol jednoduchý. Ľudstvo ničí planétu, a preto bude vyhladené.

V roku 2008 si americký režisér Scott Derrickson povedal, že myšlienka je v dnešných environmentálnych časoch stále aktuálna a určite sa na nej dá zarobiť. Do hlavnej úlohy obsadil Keannu Reevesa a film nazval jednoducho Deň, keď sa zastavila Zem.

Mimozemšťan a robot
Keďže remake takmer úplne kopíruje scenár pôvodného filmu, čakalo sa najmä na jeho vizuálnu stránku. Doba totiž pokročila a technické možnosti sú v podstate neobmedzené. Všetko je však úplne inak a rozhodne nie lepšie.
Helen je profesorka a vedkyňa. Zaoberá sa mimozemským životom a po smrti manžela sa stará o jeho problémového syna. Jej život sa hýbe v zabehnutých koľajach medzi vedou a neustálym snažením o lásku nevlastného dieťaťa. Všetko sa zmení príchodom federálnych agentov, ktorí ju okamžite odvážajú do vedeckého tábora zloženého zo špičkových odborníkov z celého sveta. Helen spočiatku nechápe, čo sa deje, no jediné slovo jej objasní všetko. Invázia. Na Zem mieri obrovskou rýchlosťou neznámy objekt, ktorý má vyhubiť ľudstvo. Namiesto neho však prilieta mimozemšťan s ľudským telom, volá sa Klaatu a prišiel oznámiť koniec našej rasy. Na pomoc si priviezol gigantického robota Gorta, ktorý - v prípade ohrozenia - zničí všetko živé.
Heleninou úlohou je presvedčiť mimozemšťana, že ľudstvo potrebuje ešte jednu šancu a dokáže sa zmeniť. Pomôcť jej v tom môže držiteľ Nobelovej ceny a nevlastný syn. Čas sa však kráti a zánik sa nemilosrdne blíži.

Filmová katastrofa
Opísať dej filmu tak, aby znel aspoň troška seriózne, je skutočné umenie. Suverénne najhorší je scenár. Nezmyselné scény, mnoho ráz úplná nelogickosť deja a všade prítomné patetické poučovanie. Niekedy to zájde až tak ďaleko, až sa zdá, že ide o paródiu. Všetci sa tvária mimoriadne dôležito a závažne, ale nie je za tým absolútne nič. Čo na tom, že Keanu Reeves je najhľadanejší na celej planéte. Pokojne sa prechádza po ulici, dokonca ide na stanicu kúpiť lístok a pomáha deťom. Za pozornosť nestoja ani špeciálne efekty.
Remake slávnej science fiction dopadol maximálne katastrofálne. Deň, keď sa zastavila Zem robí pôvodnému filmu iba hanbu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. september 2024 15:45