StoryEditor

Čínska ekonomika nezmierni tempo

09.01.2008, 23:00
Autor:
ČTKČTK
Čínska ekonomika si v tomto roku pravdepodobne udrží dvojciferné tempo rastu, napriek tomu, že problémy vo svete sa nepriaznivo podpíšu pod vývoz čínskeho tovaru. Predpovedajú to analytici v prieskume agentúry Reuters.

Odhady rastu hrubého domáceho produktu dokonca ekonómovia mierne zvýšili.
Čínska ekonomika v minulom roku vzrástla o viac ako 11 percent. Viac ako desaťpercentným tempom však rastie nepretržite už päť rokov.
Priemerný odhad predpokladá, že rast hrubého domáceho produktu čínskej ekonomiky dosiahne 11,7 percenta, čo by bol najrýchlejší rast od roku 1994. Ekonómovia však čakajú, že tempo rastu bude rýchlejšie, ako predpokladala pôvodná septembrová prognóza. Vtedy sa očakávalo, že čínsky hrubý domáci produkt vzrastie v tomto roku o 10,5 percenta.
Stále chudobná krajina
Napriek rýchlemu rastu hospodárstva zostáva Čína stále relatívne chudobnou krajinou, čo platí najmä o vidieckych oblastiach. Podľa Svetovej banky je v prepočte na paritu kúpnej sily vyjadrenú v amerických dolároch čínska ekonomika omnoho menšia, ako sa doteraz predpokladalo. To isté platí aj o indickej ekonomike.
V praxi by to mohlo znamenať, že Čína s Indiou nemajú nárok na výrazne vyššie zastúpenie v Svetovej banke a Medzinárodnom menovom fonde, ktorého sa dožadujú. V rámci skupiny mladých ekonomík totiž existujú štáty, ktoré majú menšiu ekonomiku, ale po prepočte na paritu kúpnej sily majú väčší vplyv ako Čína.
Iný pohľad
Správa Svetovej banky sama osebe nespochybňuje veľkosť čínskej ekonomiky ako takej, teda podľa veľkosti hrubého domáceho produktu. Skôr sa na ňu pozerá iným pohľadom. Tento ukazovateľ však považujú za presnejší práve tie krajiny, ktoré majú menšiu ekonomiku, avšak vyššiu kúpnu silu.
No štruktúra hospodárskeho rastu Číny sa začne pravdepodobne do budúcnosti meniť. Podľa analytikov to bude výsledok niekoľkých faktorov, predovšetkým spomalenie rastu svetovej ekonomiky, naopak, rýchlejšieho rastu kurzu čínskej meny a do určitej miery aj snaha úradov zmierniť tempo vývozu.
"Predpokladáme, že rast vývozu v roku 2008 výrazne klesne a rýchlejšie sa bude zvyšovať dovoz," povedala hlavná ekonómka Bank of America Tao Wang.
Obchodný prebytok sa v tomto roku opäť zvýši, no nie o toľko, ako sa medzi analytikmi predpokladalo na jeseň. Problém však bude na istý čas inflácia. Tá začala rásť už v minulom roku a tento rok pravdepodobne jej tempo výraznejšie nezvoľní, aj keď by mala byť nižšia. Miera rastu cien v minulom roku vystúpila na 4,7 percenta a v tomto roku by podľa odhadov mala dosiahnuť 4,2 percenta.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. apríl 2024 05:26