StoryEditor

Tender zaujíma aj Skansku

25.11.2007, 23:00
Autor:
SITASITA

Stavebná skupina Skanska, pôsobiaca aj na Slovensku, má záujem o vyhlásený tender v súvislosti s vybranými úsekmi diaľnice D1, ktoré sa budú stavať aj cez projekty verejno-súkromného partnerstva (PPP). Rovnako sa však zaujíma aj o ďalšie plánované diaľničné tendre. Podľa hovorkyne skupiny v SR Magdalény Dobišovej "Skanska už dlhšie pôsobí v oblasti PPP projektov po celom svete. Trh strednej a východnej Európy je pre nás zaujímavý a do týchto tendrov budeme vstupovať".
Podľa nej sa už v spojitosti s pripravovanou účasťou v tendri už uskutočnili rokovania o partnerstve v konzorciu. Ako bude konzorcium vyzerať, však ešte nie je jasné. Jeho súčasťou sú totiž podľa hovorkyne nielen stavebné subjekty, ale aj budúci prevádzkovatelia a financujúci partneri.
"Pri rešpektovaní zásad správneho a vyváženého rozdelenia rizika medzi privátny a štátny sektor môže byť PPP projekt veľmi efektívny proces, zabezpečujúci verejnú službu v kratšom čase a s vyšším garantovaným štandardom," uviedla hovorkyňa. Podľa Dobišovej Skanska stavala týmto spôsobom diaľnice vo Fínsku, v Nórsku, Čile a Poľsku. Okrem toho cez PPP projekty postavila v sociálnej infraštruktúre aj niekoľko nemocníc a škôl vo Veľkej Británii, ale aj tepelné a vodné elektrárne v Brazílii, čistiareň odpadových vôd v ruskom Petrohrade či prístav v africkom Mozambiku. Skanska očakáva v diaľničnom tendri na Slovensku konkurenciu veľkých stavebných skupín, pôsobiacich na domácom trhu.
Záujem o účasť v diaľničných tendroch cez PPP projekty už predtým potvrdil aj generálny riaditeľ spoločnosti Doprastav Bratislava Dušan Mráz.
Koncesia sa týka vypracovania projektovej dokumentácie, výstavby, financovania, prevádzky a údržby diaľnice D1 na úsekoch Dubná Skala -- Turany, Turany -- Hubová a Hubová -- Ivachnová v Žilinskom kraji a na úsekoch Jánovce -- Jablonov a Fričovce -- Svinia v Prešovskom kraji v dĺžke 74,84 kilometra. Koncesná lehota bude trvať najviac 30 rokov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 18:07