StoryEditor

Ropa na maxime

26.05.2008, 00:00
Uplynulé dni na komoditných trhoch sa znovu niesli hlavne v znamení nových rekordných maxím v podaní cien ropy.

Neuveriteľný vzostup čierneho zlata v ostatných mesiacoch je bezprecedentný a jeho vrchol je zatiaľ v nedohľadne. V priebehu uplynulého týždňa stál jeden barel ropy prvýkrát v histórii viac ako 135 dolárov. Vyššie ceny ropy pomohli viacerým komoditným trhom k ďalšiemu vzostupu. Cena zlata sa pevne usadila nad úrovňou 900 dolárov za trojskú uncu, znovu si polepšili niektoré poľnohospodárske trhy, z ktorých vynikali hlavne s trhy s mäsom.

Blíži sa sezóna
Začiatok týždňa na trhu s ropou ničím nenaznačoval, že cena tejto suroviny vystúpi do nových historických úrovní. V pondelok dorazila medzi obchodníkov správa o zvýšení produkcie zo strany Saudskej Arábie. Tento najväčší producent ropy na svete oznámil, že do júna plánuje zvýšiť svoju ťažbu ropy o 300-tisíc barelov ropy denne, aby uspokojil všetkých svojich odberateľov. Takáto správa mala upokojiť obchodníkov a ukázať, že producenti kartelu OPEC sú ochotní a schopní zvýšiť svoju produkciu, ak je potrebné. Ani takáto pozitívna správa však nedokázala poraziť silnú "býčiu“ mentalitu, ktorá momentálne na trhu s ropou vládne. Veľká časť obchodníkov aj pod vplyvom rôznych prognóz hovoriacich o cene ropy dosahujúcej cenu 200 dolárov za barel je stále presvedčená, že cena ropy "musí“ ísť nahor.

Výsledkom bol ďalší rast ceny, ktorý bol podporený navyše slabším americkým dolárom. Ten nedokázal nadviazať na svoje úspešné výkony z predchádzajúcich týždňov a v priebehu ostatných piatich dní znovu strácal. Slabší dolár ešte viac motivoval obchodníkov k nákupom ropy, pričom hlavný impulz prišiel až v strede týždňa. Vtedy americké ministerstvo pre energetiku zverejnilo svoju správu o stave zásob, ktorá ukázala prekvapujúci pokles zásob ropy o vyše päť miliónov barelov, keď analytici očakávali ich nárast. Okrem toho mierny pokles zaznamenali aj zásoby benzínu. Na túto správu okamžite zareagovali obchodníci novou vlnou masívnych nákupov, ktoré vystrelili cenu ropy prudko do nových historických maxím. Až do konca týždňa už cena nezaznamenala výrazný pokles a stále sa drží nad 130-dolárovou úrovňou. Veľkým otáznikom do najbližších týždňov bude začiatok motoristickej sezóny. Tá sa v Spojených štátoch začína v pondelok 26. mája a znamená hlavne zvýšenie dopytu po benzíne, a tým aj po rope samotnej. Silnejší dopyt by mohol ešte viac vytlačiť nahor cenu čierneho zlata, prípadne ju držať na súčasných extrémne vysokých úrovniach.

Úspešné zlato
Vysoké ceny ropy a slabý dolár pomohli výrazne aj zlatu. To si za posledné tri týždne polepšilo už o takmer osem percent a vrátilo sa naspäť nad psychologickú hranicu 900 dolárov za trojskú uncu. Aj keď sa už zdalo, že historické maximá dosiahnuté tento rok nad 1 030 dolármi za uncu sú už vzdialenou minulosťou, posledný vývoj ich znovu približuje. Prudký rast cien ropy zvyšuje aj riziko inflácie a to je voda na mlyn v prospech zlata. Žltý kov je tradične vnímaný obchodníkmi ako forma hedgingu voči rastúcej cenovej hladine, a preto dopyt po ňom stúpa práve v takýchto časoch. Okrem toho sa znovu nedarilo ani akciovým trhom, ktoré zaznamenali v posledných dňoch výrazné straty a znovu tak posilnili dôveru v komoditné trhy.

Dostatok cukru
Jednou z mála výnimiek spomedzi komodít, ktorým sa v poslednom čase nedarí, je cukor. V Brazílii práve prebieha zber úrody cukrovej trstiny, ktorú viacerí označujú za rekordnú. Brazília je pritom najväčším producentom cukrovej trstiny na svete. Aj táto rekordná úroveň produkcie by mala pomôcť zvýšiť súčasný prebytok na trhu s cukrom, ktorý by v tejto sezóne mal prekročiť deväť miliónov ton. V posledných dňoch okrem toho americké ministerstvo pre poľnohospodárstvo zverejnilo svoju prognózu, že prebytok na trhu s cukrom by mal pokračovať aj do budúcej sezóny. Výsledkom týchto správ je mohutné zatváranie pozícií v cukre zo strany veľkých investičných fondov a vlna masívnych predajov, ktorá stlačila cenu tejto komodity takmer o 11 percent v priebehu jediného týždňa.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 06:40