StoryEditor

Palmarin z Palmy-Tumys

03.02.2008, 23:00
Autor:
(kas)(kas)

V seriáli HN hľadáme pôvodné výrobky.
Každá dobrá gazdinka si pod značkou Palma predstaví staré známe margaríny určené na pečenie a varenie. Skutočná história výroby margarínov s oválnym zeleným logom má však hlbšie korene, aj keď ich na slovenskom trhu pod značkou Palma-Tumys zaregistrovali len nedávno, v roku 1991. Jej pôvod siaha oveľa ďalej. Už v roku 1958 vznikol v Bratislave podnik tukového priemyslu spojením viacerých závodov. Palma rokmi prešla zložitými procesmi transformácie až sa napokon ukotvila pod terajším menom.
Máloktorý spotrebiteľ tuší, že Palmarin, Cera a Helia sú vlastne súrodenci značiek, ktoré tí starší poznajú ešte z čias socializmu. Obchodné značky Smetol, Iva a Helia neboli registrované po rozpade Česko-Slovenska na našom trhu, a tak sa museli vytvoriť ich ekvivalenty. Na Slovensku sa preto objavili staronové výrobky, ktoré používame v kuchyni doteraz.
Vývoj obľúbených produktov sa nezastavil, práve naopak. Vzhľadom na nové trendy vo výžive a požiadavky spotrebiteľov sa nemodernizovala výroba iba z technickej stránky. Na výrobu margarínov vyrábaných v 60. až 80. rokoch sa používali prevažne živočíšne tuky, ktoré obsahujú cholesterol a stužené tuky obsahovali vysoké percento transizomérov. Obsah tuku v margarínoch sa pohyboval okolo osemdesiatich percent. K zásadnej zmene došlo až v 90. rokoch. Odvtedy sa margaríny vyrábajú z rastlinných olejov a tukov, a tak sa odstránil z výrobkov nežiaduci cholesterol. Zmenou technológie sa zlepšili aj podmienky výroby, začali sa vyrábať nekonzervované výrobky s dlhšou trvanlivosťou.
Palma si svoje miesto na trhu stráži aj typickým obalom. Grafika obalu pre Palmarin je v podstate nezmenená. Vyobrazenie koláčika sa obmenilo iba zlatou farbou podkladovej fólie. Značka je orientovaná výlučne na slovenský trh, produkcia známeho Palmarinu predstavuje v súčasnosti viac ako dvetisíc ton ročne.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
21. september 2024 09:30