Šúľance s makom
Čo potrebujete:
(kalkulácia na 4 porcie)
600 g varených zemiakov
200 g hrubej múky
vajce
soľ
maslo na preliatie
mak
práškový cukor
Návod na prípravu:
Uvarené zemiaky postrúhame, primiešame múku, vajce a trocha posolíme. Cesto vypracujeme do hladka. Z cesta vyvaľkáme menšie valčeky, z ktorých krájame kúsky hrubé ako prst a šúľame ich na doske, aby sme dosiahli rovnomerné, na koncoch zaoblené šúľance.
Takto pripravené šúľance varíme v osolenej vode a vyberáme, až keď vyplávajú na povrch. Potom ich polejem maslom a posypeme makom. Podávame posypané práškovým cukrom.
Recepty poskytuje štýlová reštaurácia Tálska Bašta, ktorú nájdete v areáli hotela Partizán na Táľoch. Šéfkuchárom reštaurácie je Radoslav Lakatoš. V reštaurácii s najvyšším kamenným kozubom na Slovensku sa pripravujú špeciality aj pod medeným sopúchom na drevenom uhlí priamo pred zrakmi hostí.
