StoryEditor

Poradňa: Skončenie živnosti v priebehu roka

03.08.2009, 00:00

SZČO skončila živnosť 12. 6. 2008. Zostali jej pohľadávky a záväzky, o ktoré je povinná upraviť základ dane. Je povinná túto úpravu zapísať v peňažnom denníku ako uzávierkové operácie, alebo len znížiť základ dane v daňovom priznaní ? Aký dátum uvedie na výkazoch účtovnej závierky?
Za skončenie činnosti sa považuje zánik oprávnenia na jej vykonávanie. Zákon o dani z príjmov (zákon číslo 595/2003 Z. z.) ukladá v tomto prípade daňovníkovi upraviť základ dane o ocenenie niektorých zložiek majetku a záväzkov v súlade s údajmi vo výkaze o majetku a záväzkoch (výkaz účtovnej závierky). Zákon o účtovníctve (zákon číslo 431/2002 Z. z. -- ZOÚ) ukladá účtovnej jednotke, ktorá je fyzickou osobou, uzavrieť účtovné knihy okrem iného ku dňu skončenia podnikania alebo inej zárobkovej činnosti (§ 16 ods. 6 ZOÚ). Ak v konkrétnom prípade skončila činnosť 12. 6. 2008, je tento deň aj dňom, ku ktorému sa zostavuje mimoriadna účtovná závierka (§ 17 ods. 6 ZOÚ). S týmto dátumom sa zapíšu všetky uzávierkové účtovné operácie a konečné zostatky jednotlivých zložiek majetku a záväzkov, a tento dátum sa uvedie aj na výkazoch účtovnej závierky. Úpravy základu dane pri skončení činnosti (§ 17 ods. 8 ZDP) je účtovná jednotka, ktorá účtuje v sústave jednoduchého účtovníctva, povinná zapísať v peňažnom denníku ako uzávierkové účtovné operácie, pretože výsledok hospodárenia v tejto sústave sa musí rovnať základu (čiastkovému základu) dane z podnikateľskej a inej samostatnej zárobkovej činnosti.
Tatjana Pecháčová, odborníčka na účtovníctvo

Odcudzený tovar
Fyzická osoba účtuje v jednoduchom účtovníctve. V roku 2006 jej vykradli obchodnú prevádzku. Odcudzený tovar dosahoval hodnotu 100-tisíc korún (v prepočte približne 3319 eur). Poisťovňa uhradila 90-tisíc korún (v prepočte 2987 eur). Ako to zaúčtujeme v peňažnom denníku?
Príjem od poisťovne sa zaúčtuje v peňažnom denníku ako "príjem s vplyvom na základ dane" v druhovom členení "ostatný príjem". Na druhej strane predpokladáme, že odcudzený tovar je už zaúčtovaný v daňových výdavkoch. Inak povedané, tak výdavky na tovar, ako aj prijatá náhrada od poisťovne budú vplývať na základ dane (celková strata z tohto prípadu v sume 10-tisíc korún, čo je 332 eur, sa daňovo uznáva). Oporou pre vyššie uvedené daňové posúdenie je ustanovenie § 19 ods. 3 písm. g/ zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov. Daňovým výdavkom sú aj škody nezavinené daňovníkom, vzniknuté z dôvodu živelnej pohromy alebo spôsobené neznámym páchateľom v zdaňovacom období, v ktorom bola táto skutočnosť potvrdená políciou. Samozrejme, je potrebné disponovať príslušným potvrdením polície (neznámy páchateľ).
Vladimír Pastierik, audítor a daňový poradca, PKF Slovensko s.r.o.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 00:04