StoryEditor

Cenu sóje ovplyvňuje počasie a hodnota dolára

30.07.2009, 00:00

Obchodovať a zarábať na sóji si vyžaduje veľkú pozornosť obchodníka. Jej cenu dokáže zraziť nepriaznivé počasie, ale reaguje aj na cenu ropy. Možností, ako začať obchodovať s touto poľnohospodárskou plodinou, je niekoľko.

Počasie a ropa
Cena sóje, tak, ako aj iných poľnohospodárskych plodín, reaguje na výkyvy počasia, ktoré ovplyvňuje úrodu, a teda aj ponuku tejto komodity. "Keďže je aj sója obchodovaná v dolároch ako väčšina komodít, je tu taktiež vplyv vývoja americkej meny, pri poklese dolára komodity väčšinou zdražejú a naopak," vysvetľuje Martin Vrablec zo spoločnosti Fio. Sója našla využitie aj vo výrobe biopalív, takže jej cenu začal ovplyvňovať aj vývoj na trhu s ropou. "Cenu ovplyvňujú aj vlády dotáciami na výrobu biopalív," dopĺňa Vrablec. Dopyt po tejto komodite podľa neho v posledných rokoch zvyšuje aj rastúca kúpna sila a životná úroveň v rozvojových krajinách.

Najviac sójových bôbov vyvážajú Spojené štáty a Brazília. "Na sójové bôby sú nadviazané aj ďalšie komodity, ktorými sú sójový olej a sójové mäso. Teda oplatí sa sledovať aj tieto nadväzujúce komodity," pripomína hlavný analytik spoločnosti CI Komodity Ronald Ižip.

Ako obchodovať
So sójou sa obchoduje napríklad na komoditnej burze v Chicagu. "Pri obchodovaní s mini kontraktmi je počiatočná marža 1 452 dolárov. Jeden mini kontrakt predstavuje tisíc bušelov sóje (1 bušel = 36,3 litra). Pri cene 930 centov za bušel predstavuje celý kontrakt hodnotu 9 300 dolárov. Investorovi teda stačí na otvorenie pozície niečo viac ako 15 percent z hodnoty celého kontraktu," hovorí Vrablec. Pri full kontrakte by si obchodník mal pripraviť 7 260 dolárov. " Keďže ide o pákové obchodovanie, odporúča sa využívanie inteligentných pokynov. Zadávanie inteligentných pokynov je jednoduché a nie sú s ním spojené žiadne dodatočné poplatky," odporúča Vrablec.

Ižip pripomína, že kontrakty CFD (rozdielový kontrakt ) na sóju sa dajú obchodovať už od dvetisíc dolárov. "Okrem CFD a futures sa dá sója obchodovať aj pomocou ETF (Exchange Traded Funds), ktoré vzbudzujú hlavne záujem dlhodobejších investorov," dopĺňa Ižip.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
10. máj 2024 15:41