StoryEditor

Lanovka na Kamzík prepravila takmer 24-tisíc ľudí

28.08.2007, 00:00

Lanovka zo Železnej studničky na Kamzík v Bratislave prepravila od začiatku tohto roka takmer 24-tisíc ľudí.
Ako pre agentúru SITA uviedol riaditeľ EKO-podniku verejnoprospešných služieb Viliam Žákovič, lanovka už síce nie je taká atraktívna ako na začiatku spustenia v roku 2005, počet návštevníkov však zatiaľ výrazne neklesol. Podľa neho bol síce v prvom polroku tohto roka počet prepravených osôb o približne 8-tisíc nižší ako v rovnakom období minulého roka, spôsobené to však bolo len voľnou prevádzkou lanovky v apríli 2006 počas Dňa Bratislavčanov.
"Lanovku v súčasnosti využívajú najmä firmy počas rôznych športových podujatí. Medzi spoločnosťami nie sú iba slovenské spoločnosti, ale aj firmy zo zahraničia. Školy a tábory využívajú lanovku v tomto období menej," povedal Žákovič. Zároveň pripomenul, že lanovka bude tento týždeň premávať aj v stredu.
Ako ďalej uviedol, tohtoročné opatrenia, po ktorých lanovka od marca premáva iba od štvrtka do nedele a počas sviatkov, dopomohli k ušetreniu takmer 1,16 milióna korún. Podľa Žákoviča v roku 2006 predstavovali náklady na prevádzku lanovky viac ako dva milióny korún, v tomto roku zaznamenali prevádzkové náklady vo výške 1,8 milióna korún. Žákovič tiež ubezpečil, že lanovka je v súčasnosti v dobrom stave a rozsiahla rekonštrukcia, ktorá by obmedzila jej premávku, zatiaľ nehrozí.
"Na september je naplánovaný röntgen lana, práce by sme mali vykonať v dňoch, keď lanovka nepremáva. Na budúci rok by sme mali zasa zröntgenovať stožiare," konštatoval Žákovič.
Lanovka na Kamzík premáva od štvrtka do nedele od 10.00 do 18.00 hod. Jednosmerný lístok stojí 80 korún, obojsmerný 120 korún. Žiacke, dôchodcovské a skupinové lístky sú zľavnené. Lanovka má zabezpečené aj nočné stráženie.
Lanovku na Kamzík po dlhodobej odstávke a rekonštrukcii otvorili 30. septembra 2005. Samospráva Nového Mesta obnovila lanovku v spolupráci s bratislavským magistrátom, ktorý odkúpil stavby a pozemky patriace k lanovke za 19,5 milióna korún a dal ich do správy Novému Mestu. To dalo na rekonštrukciu 32 miliónov korún. V súvislosti s rekonštrukciou lanovky bolo nutné opraviť aj prístupovú Brečtanovú ulicu. Bratislava a Bratislavský samosprávny kraj si 30-miliónové náklady na jej opravu rozdelili na polovicu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. máj 2024 21:15