StoryEditor

Krajší svet nemusí byť iba za odmenu

02.07.2009, 00:00

Futbalový turnaj pre deti z detských domovov Appelia Cup by v nijakom prípade nemohol fungovať bez spoločenskej zodpovednosti firiem. Táto súťaž by tiež neexistovala, ak by si všetci tí, ktorí ju pomáhajú spoluorganizovať, neuvedomovali svoju zodpovednosť voči deťom bez rodičov. Nereálne by to všetko bolo bez podpory Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny, menovite jeho generálneho riaditeľa Jána Siheľského, ktorý v Štrbe už tradične rozhoduje finálový zápas za podpory občianskeho združenia Úsmev ako Dar.

Krajší svet
Vďaka tiež patrí funkcionárom klubov, na pôde ktorých sa zápasy Appelia Cupu hrajú -- VION Zlaté Moravce, Dukla Banská Bystrica, MŠK Žilina, NTC Senec -- ktorí nezištne pomáhajú pri organizácii semifinálových turnajov bezplatným poskytnutím svojich ihrísk. Vďaka patrí i starostovi Štrby Michalovi Sýkorovi, ktorý sa už po šiesty rok stará o to, aby atmosféra finálového turnaja a celého pobytu v Tatrách zanechala v chlapcoch len tie najpríjemnejšie spomienky. Práve 18. júna 2009, deň po odohraní finálového turnaja, sa v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca konalo slávnostné odovzdávanie ceny Slovenskej humanitnej rady -- Dar roka 2008, kde boli Karol Polák a jeho manželka ocenení titulom Laureáta za ich veľké nasadenie a angažovanosť pri organizovaní Appelia Cup. Práve vďaka nim a využitiu ich osobných kontaktov môže táto súťaž prebiehať už niekoľko rokov. "V čase, keď už nič nie je zadarmo, dokázali pre tento projekt získať aj komerčné spoločnosti a presvedčiť ich o krásnej myšlienke tejto súťaže. Svojou pozitívnou energiou urobili svet detí bez rodičov krajším," hovorí Ľubomír Dranga, predseda Predstavenstva Appelia InfoWork

Netradičná odmena
Prešovu sa nepodarilo obhájiť víťazstvo vo futbalovej súťaži detí z detských domovov a vo finále narazili na silného súpera z Košíc, ktorému podľahli 1:3. Na treťom mieste sa umiestnili chlapci z Trenčianskeho kraja, ktorí zvíťazili v nad trnavským výberom 2:1. Na aktuálnom šiestom ročníku tejto súťaže sa zúčastnili deti vo veku 15 -- 17 rokov z 52 detských domovov. Zo semifinálových zápasov v Banskej Bystrici a Zlatých Moravciach sa do finále prebojovali družstvá z Trnavského, Trenčianskeho, Prešovského a Košického kraja. Podľa Ľubomíra Drangu, predsedu Predstavenstva Appel Info Work a zároveň člena organizačného výboru Appelia cupu, táto súťaž by nemohla existovať bez osobného nasadenia športovej komentátorskej legendy Karola Poláka a skvelej spolupráce štátnej správy, samosprávy a súkromného sektora. Napriek svetovej finančnej kríze organizátori turnaja, personálnoporadenská skupina Appel Group, získali potrebné finančné prostriedky a finálové družstvá boli odmenené nielen pobytom v Tatrách, ale aj množstvom hodnotných cien.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 17:35