StoryEditor

George Bush zvýšil záujem o akcie

09.12.2007, 23:00
Aj napriek tomu, že obavy zo stavu vývoja americkej ekonomiky stále pretrvávajú, akcie dokázali nadviazať na predchádzajúci pozitívny týždeň a pripísali si ďalší nárast.

Úvodom týždňa indexy mierne klesli, keď nejasnosti na finančnom a realitnom trhu podnietili investorov, aby si vybrali zisky z predchádzajúceho nárastu. Plán prezidenta Georgea W. Busha na pomoc ľudom, ktorí nedokážu splácať svoje hypotekárne úvery, priniesol nový nákupný záujem na trhy a ceny akcií začali prudko rásť. Aj napriek tomu, že tento plán by nemal získať podporu zo strany vládnych financií, investori ocenili, že Bush má aktívny záujem a snahu pomôcť sektorom, ktoré majú a naďalej by mohli mať vplyv na výkonnosť amerického hospodárstva. Ďalší dôvod na optimizmus priniesli údaje o vývoji na trhu zamestnanosti, ktoré prekonali očakávania analytikov. Tieto výsledky preukázali, že ekonomika je dosť silná, aby vytvárala dostatok nových pracovných miest a tým sa vyhla obávanej recesii. V utorok bude zasadať americká centrálna banka FED, ktorá svojím rozhodnutím o výške úrokových sadzieb určí smer trhom na najbližší mesiac.
V Európe boli najviac očakávanými udalosťami zasadnutia dvoch najdôležitejších centrálnych bánk - Európskej a Anglickej centrálnej banky. Kým Európska centrálna banka ponechala úrokové sadzby bez zmeny, pretože inflácia v eurozóne počas novembra rástla najrýchlejším tempom za posledných šesť rokov, Anglická centrálna banka znížila prvýkrát za posledné dva roky úrokové sadzby o 25 bázických bodov na päť a pol percenta. Ceny domov vo Veľkej Británii klesajú už tretí mesiac za sebou a aj sektor služieb začína mať problémy, a tak sa anglická banka rozhodla podporiť ekonomiku aj napriek inflačnému riziku. Prudký pokles cien priemyselných komodít pomohol rozptýliť najvýraznejšie obavy a vyvolal nákupný záujem najmä medzi ťažobnými a spracovateľskými spoločnosťami, keď sa objavili špekulácie, že aktuálne nízke ceny by mohli podnietiť novú vlnu fúzií či akvizícií. Indexy si tak zaknihovali úspešný týždeň a pripísali si jedenapol- až dvojpercentný nárast.
Členovia Bank of Japan stále lavírujú a uvažujú o zvýšení extrémne nízkych úrokových sadzieb, ktorých výška 0,5 percenta je najnižšia medzi vyspelými štátmi. Guvernér Japonskej centrálnej banky Fukui však povedal, že ekonomika nie je pripravená na ich zvýšenie, keďže domáci aj zahraničný dopyt preukazujú známky ďalšieho oslabovania, na druhej strane však udržovanie sadzieb na aktuálnej úrovni prináša riziko príliš vysokých firemných investícií, čo by neskôr mohlo viesť k nestálosti vývoja ekonomiky. Rast japonskej ekonomiky v treťom kvartáli 2007 bol podstatne revidovaný smerom nadol a analytici znížili predpoklady rastu japonského hospodárstva na rok 2008. Aj napriek tomu pozitívny vývoj na ostatných svetových trhoch pomohol indexu Nikkei 225 narásť o 1,75 percenta, čím sa dostal na najvyššiu hodnotu za posledné štyri týždne.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
21. september 2024 04:59