StoryEditor

Uspokojiť sa s pozíciou v tieni (asistentky II.)

19.07.2007, 00:00

K vrodeným predpokladom pre profesiu asistentky by sme podľa špecialistu na "soft skills" Milana Zacharovského mohli zaradiť intelektové predpoklady a temperamentové založenie. Vytvárajú dobré predpoklady na úspešnú prácu s ľuďmi a záujem o ňu. Ťažko sem v zmysle jeho vyjadrenia možno priradiť emocionálnu labilitu, ťažkú introverziu. Vrodené predpoklady sú nešťastnou kategóriou. Veľmi často sem totiž zaraďujeme všetky možné vlastnosti a uniká nám úsilie, čas, energia a prostriedky, ktoré ľudia vložili do toho, aby sa vypracovali, kultivovali, nielen odborne, ale aj osobnostne. Ako soft skills sú označované vlastnosti, ktorých dôležitosť sa líši podľa konkrétnych požiadaviek firmy. Spektrum siaha od empatie, znalostí ľudí, cez komunikatívnosť či sebakritiku, až po schopnosť presadiť sa, viesť tím alebo schopnosť nadchnúť ľudí pre spoločný cieľ.

Viac než akékoľvek vzdelanie
Práve Daniela Mináčová z rozvojovej a vzdelávacej agentúry EduPlanet hovorí, že viac ako akékoľvek vzdelanie sa cenia osobnostné a psychologické predpoklady -- tolerancia, takt, primeraná miera sebadôvery, emocionálna stabilita. Z hľadiska ďalších psychologických predpokladov sa očakáva podľa jej skúseností pohotovosť reakcií, komunikačné a verbálne zručnosti zahŕňajúce asertívny prístup, schopnosť vidieť veci v systéme. Nemenej dôležitá je tiež orientácia na detaily, ale i potenciál rýchlo a kvalifikovane sa rozhodnúť. Z ďalšieho vyjadrenia Daniely Mináčovej vyplýva, že profesionálna asistentka sa nezaobíde bez vysokej miery lojality smerom k manažérovi a firme, skvelého timemanažmentu, spoločenského vystupovania a tolerancii voči stresu. Iba so schopnosťou variť výbornú kávu si podľa Milana Zacharovského jednoducho dnes už nevystačí. Podľa Martina Resutika, HR manažéra Henkel Slovensko, sa niekedy, žiaľ, zabúda na to, že dobrá asistentka by mala bezchybne ovládať aj svoj rodný jazyk vrátane gramatiky v písanej forme. Odoslanie mailu v mene nadriadeného plného pravopisných chýb a hrúbok je veľkým prehreškom.


Tvrdá cesta multifunkčnosti
Asistentky sú často dievčatá či mladé ženy s vysokoškolským vzdelaním. Pri vyšších manažérskych pozíciách sa už stretávame i s povolaním asistentov - mužov, no zatiaľ je asistentská práca skôr ženským povolaním. Ako hovorí Daniela Mináčová, táto práca si vyžaduje čiastočne alebo úplne sa vzdať svojej špecializácie, vysokoškolskej odbornosti a nastúpiť tvrdú cestu multifunkčnosti, servisu a podpory. Asistentka potrebuje mať všeobecný rozhľad, schopnosť získavať a efektívne pracovať s informáciami, dobré jazykové znalosti a pritom sa uspokojiť so svojou tieňovou pozíciou. Z toho, samozrejme, vyplýva, že takýto človek sa na trhu hľadá veľmi ťažko. Personálne agentúry vynakladajú pre uspokojenie firiem na túto pozíciu skutočne veľké úsilie. Ambície dievčatám či mladým ženám nechýbajú. Ich pohľad na túto prácu je však často skreslený. Daniela Mináčová dodáva, že má, samozrejme, na mysli asistentky na úrovni vyššieho manažmentu či topmanažmentu, kde sú požiadavky skutočne vysoké. Táto práca je však podľa nej skutočne krásna vo svojej rozmanitosti, dáva možnosť získať vhľad do organizačných procesov, rozvíjať sa v oblasti poznávania seba, ale aj iných. Je to príležitosť pre tých, ktorí sa neboja nového a chcú na sebe pracovať.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 04:19