StoryEditor

Informácie z kultúry

16.12.2007, 23:00
Autor:
kulkul

Harry Potter a Dary Smrti už 17. januára
Bratislava -- Slovenský preklad siedmej časti svetoznámeho príbehu o Harrym Potterovi vyjde 17. januára 2008 pod názvom Harry Potter a Dary Smrti. Už oddnes si môžete vo vybraných kníhkupectvách alebo prostredníctvom internetu kúpiť vstupenky na slávnostné uvedenie knihy do života, ktoré prebehne v spomínaný deň v bratislavskej Sibamac Aréne. Záverečný diel do slovenčiny opäť prekladá Oľga Kraľovičová. Originálne anglické vydanie bolo na knižný trh uvedené 21. júla tohto roka a okamžite lámalo rekordy predajnosti (11 miliónov kópií za 24 hodín).
(kul)

Albumy roka 2007: Daughtry, Akon, Fergie
New York -- Podľa amerického albumového rebríčka Billboard je najobľúbenejším albumom roka debut finalistu piatej série súťaže American Idol Chrisa Daughtryho. I keď v populárnej súťaži skončil štvrtý, jeho kapela predala 3,2 milióna kópií nahrávky s názvom Daughtry. Po ňom nasleduje Akon s albumom Konvicted, z ktorého sa predalo 2,7 milióna kópií. Bývalá speváčka skupiny Black eyed peas Fergie skončila tretia s 2,4 milióna predaných albumov The Dutchess. Singlom číslo jeden je v rebríčku skladba Irreplaceable speváčky Beyonce, druhá skončila Rihanna s piesňou Umbrella. V prvej päťke sa umiestnili aj Gwen Stefani so singlom Sweet Escape a Fergie s Big girls don't cry. Turné roka sa so ziskom 212 miliónov dolárov (asi 4,9 miliardy korún) stalo The Police's reunion tour.
(sita)

Havlova hra napokon v Divadle Archa
Praha -- Inscenáciu dramatika Václava Havla Odcházení uvedie v máji na budúci rok nakoniec pražské Divadlo Archa. Divadlo na Vinohradoch, ktoré malo hru pôvodne inscenovať, sa muselo projektu vzdať pre nedostatok financií a technické problémy. "Som rád, že sa moja hra vracia do stredne veľkého priestoru," citoval server idnes.cz bývalého prezidenta. V hlavných úlohách ostávajú Dagmar Havlová a Jan Tříska. V Slovenskom národnom divadle by mali hru v réžii Petra Mikulíka a preklade Milana Lasicu uviesť na začiatku sezóny 2008/2009.

Mount Everest v Auparku
Bratislava -- Dnes o 17. hodine sa v kníhkupectve Panta Rhei v bratislavskom Auparku uskutoční autogramiáda pražského primátora Pavla Béma a brnenského cestovateľa a horolezca Rudolfa Švaříčka, autorov knihy Třetí Everest. Bém v nej popisuje svoj tohtoročný výstup na najvyšší vrchol sveta. Súčasťou knihy je aj DVD, mapy, kameň s mantrou či lampió z Nepálu.
(kul)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 20:27