StoryEditor

Spínače a zásuvky

18.01.2009, 23:00
Autor:
(kas)(kas)

V seriáli HN hľadáme pôvodné slovenské výrobky.
Elektrické zásuvky či vypínače sú súčasťou nášho bežného života natoľko, že si ani neuvedomujeme, akú už majú za sebou dlhú históriu. V Dolnom Kubíne ich vyrába jeden z našich najstarších závodov na výrobu elektroinštalačného materiálu, ktorý vznikol pod názvom Elektro Praga v roku 1949. Počas 60-ročného fungovania prešiel viacerými zmenami. Prvou z nich bola reštrukturalizácia v roku 1958, z ktorej vzišli súčasné Slovenské elektrotechnické závody. V roku 1986 sa fabrika v Dolnom Kubíne stala nezávislou od podniku v Krompachoch a začlenila sa pod koncern v Prahe. Výrazným prelomom však bolo zavedenie CAD/CAM systémov v konštrukcii produktov a náradia v roku 1995, pričom v tom istom roku firma zaradila do výrobného programu aj bytové spínače a zásuvky. O rok neskôr došlo k privatizácii a v roku 1998 sa začal budovať medzinárodný holding.

Historickým medzníkom bol rok 2003, keď vznikla spoločnosť SEZ Trade, výhradná obchodná firma pre predaj elektroinštalačného materiálu. V tom istom roku manažment prijal aj strategické rozhodnutie o vstupe do automobilového priemyslu.

Všetky zmeny sa odrazili na štruktúre spoločnosti, výrobe i produktoch. Dnešné domové spínače a zásuvky sa napríklad vyrábajú z dreva nakupovaného z domácich i exotických zdrojov, z porcelánu z Čiech a termosetu z Talianska. Dizajn spínačov a zásuviek sa zmenil, z hranatých tvarov sa prešlo k oblým, mení sa i farebnosť. Vybrať si možno z klasických tvarov aj z výrobkov s futuristickým dizajnom, v ponuke sú drevené, plastové i luxusné vyrobené z karlovarského porcelánu a zdobené 14-karátovým zlatom. V roku 2008 dosiahol predaj zásuviek a spínačov štyri percentá z obratu spoločnosti. Slovenské elektrotechnické závody úspešne pôsobia aj v ďalších štátoch strednej či južnej Európy. Až 60 percent produktov smeruje do zahraničia. SEZ spolupracuje s firmami v Poľsku, Španielsku, Taliansku, Maďarsku či Lotyšsku.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
21. september 2024 09:44