StoryEditor

Pribudnú nové priestory, takže ceny by nemali ďalej rásť

25.05.2009, 00:00

Firmy sa prikláňajú skôr k praxi byť v nájme, než aby si budovali vlastné priestory. Súvisí to najmä s dnešnými cenami.

Aký je záujem zo strany firiem o prenajímanie administratívnych priestorov?
Záujem je. Samozrejme, že firmy v dnešnej situácii tak ľahko neexpandujú, ale zase na druhej strane si všímajú všetky náklady, ktorými by mohli optimalizovať chod svojej firmy.

S akým záujmom sa stretávajú konkrétne realitky v oblasti prenájmu kancelárií?
Každá firma má svoje potreby, potrebujú určitý štandard, dostupnosť, veľkosť a variabilnosť priestorov. Dnešný trh a ponuka sú naklonené smerom k záujemcom, keďže po silných rokoch rozvoja developingu je aj v Bratislave konečne z čoho vyberať.

Sťahujú sa z väčšieho do menšieho?
Podľa mňa sa to nedá paušalizovať, ale určite to súvisí - ako som už predtým spomenul - s optimalizáciou nákladov. Tie, ktoré si ponechali rezervu pre budúci rast, alebo boli len krátkodobo "nafúknuté", môžu v tomto období siahať po alternatíve menšieho či lacnejšieho nájmu.

Preferujú sa dnes nájmy v centrách miest, alebo stačí aj miesto na periférii?
To záleží na type firmy, či potrebuje byť na dosah svojim klientom. Sú spoločnosti, ktoré si priplatia za centrum, lebo chcú byť na očiach a aj inde na svete sa tým vyjadruje pozícia spoločnosti. Iným firmám, hlavne ak majú veľa pracovníkov, stačí pohodlie a komfort administratívnych centier.

Sú v Bratislave aj v iných slovenských mestách voľné kapacity na kancelárie a iné priestory pre firmy?
V Bratislave určite áno, v iných mestách je to už ťažšie, najmä ak by sme hľadali moderné administratívne komplexy. Peknou ukážkou je projekt v Banskej Bystrici. Verím, že aj ostatné krajské mestá sa dočkajú takýchto priestorov.

Ktoré mesto je v súčasnosti ťahúňom v záujme o kancelárie?
Stále Bratislava.

Aká je dnes priemerná cena prenájmu firemného "pľacu"?
Závisí od toho, kde sa priestor prenajíma, v akej veľkosti a štandarde. Bežný priemer môže byť niekde medzi 10 až 12 eurami na mesiac.

Sťahujú sa aj výrobné podniky alebo dominujú tie, ktoré nie sú výrobné?
Najväčšími hráčmi v prenájmoch sú firmy z oblastí služieb - bankovníctva, telekomunikácií, IT. Presťahovať výrobu je oveľa ťažšie ako kancelárie, pretože má špecifické požiadavky na priestory.

Je záujem skôr o prenájom, alebo sa oplatí stavať vlastné budovy?
Firmy zväčša investujú vo svojej oblasti, aby expandovali, inovovali či rozširovali služby. Zatiaľ nie je zvykom, aby si budovali vlastné priestory, a aj ceny nájmov sú dnes v prijateľnej výške. Samozrejme, sú aj také, ktoré sa pustili do vlastného developerstva, ale to je skôr výnimka.

Čo možno nájsť v kvalitnej stavbe oproti "tradičným" budovám, ako vyzerá, čo by malo a čo obsahuje moderné biznis centrum?
Za moderné biznis centrum sa podľa mňa dá dnes považovať to, ktoré dbá na environmentálne štandardy s nízkou energetickou náročnosťou a emisiami, koncepciou vnútorných priestorov a je tam už aj príklon k modernej architektúre. Nemali by chýbať inteligentné systémy na riadenie "života" budovy a s tým súvisiaceho pohodlia ľudí pracujúcich v budove.

Ako vidíte predpovede na rok 2009 v prenájmoch komerčných nehnuteľností? Predpokladá sa priaznivý vývoj?
Sú určité priaznivé. Budú uvedené do prevádzky a do ponuky nové priestory. Ceny nebudú rásť - bude radosť podnikať.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 21:07