StoryEditor

Na Slovensku prevládajú europesimisti

16.12.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR

Občania vnímajú plánované zavedenie eura na Slovensku rozporuplne. Celkovo 43 percent opýtaných hodnotí toto rozhodnutie pozitívne, naopak, až 52 percent respondentov negatívne. Na jar tohto roka bol pritom tento pomer 49 ku 43 percentám. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus, ktorý sa uskutočnil od 30. októbra do 6. novembra 2007 na reprezentatívnej vzorke 1 019 respondentov. Prieskum sa zameral na otázky súvisiace s hodnotením prechodu na spoločnú európsku menu a na mieru informačnej saturovanosti obyvateľov informáciami o eure.
Viac ako štvrtina všetkých respondentov sa domnieva, že zavedenie eura bude mať pre nich a ich rodiny pozitívne dôsledky. Naopak, 61 percenta opýtaných očakáva, že zavedenie spoločnej meny bude mať pre nich a ich rodiny negatívne dôsledky. Pozitívny vplyv eura na slovenskú ekonomiku očakáva 43 percent respondentov, negatívny 42 percent.
Subjektívna miera informovanosti obyvateľov Slovenska o eure je podľa výsledkov prieskumu nedostatočná. Len tretina opýtaných deklarovala, že sa cítia o eure veľmi dobre alebo skôr dobre informovaní. Naopak, výraznejší informačný deficit deklarovalo 64 percent opýtaných. Z prieskumu tiež vyplýva, že zatiaľ čo medzi respondentmi, ktorí zavedenie eura na Slovensku hodnotia pozitívne, sa cíti dobre informovaných 46 percent, medzi respondentmi, ktorí zavedenie spoločnej európskej meny na Slovensku hodnotia negatívne, je dobre informovaných len 24 percent.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. apríl 2024 01:46