StoryEditor

Ak lízingovka skončí

22.03.2009, 23:00

Pri podpise dohody o lízingu sa pamätá aj na možný krach jedného z partnerov. "Lízingová zmluva s tým určite počíta, a preto je silne právne naklonená na stranu lízingovej spoločnosti," informuje Ladislav Kerak, manažér strojových investícií SkyBau. Napríklad spoločnosť Grenke Leasing nastavila procesy tak, aby aj vtedy, ak lízingovka zanikne, mohli klienti naďalej používať predmety lízingu. Podmienkou je, že budú platiť splátky tak, ako sa dohodlo.

"V tomto prípade by prešla správa lízingových zmlúv a inkaso splátok na nami poverený subjekt," oboznamuje riaditeľ spoločnosti Marián Hitka.

Krach lízingovky hrozí, keď si nedokáže zabezpečiť dostatok refinančných zdrojov -- peňazí, ktoré používa na financovanie lízovaných aktív. Ohrozenie sa skrýva v malom objeme obchodov, v slabej pozícii pri rokovaní s bankami či investormi i v neschopnosti nakúpiť zdroje za rozumnú cenu. "Úlohou manažmentu je strážiť riziko pri schvaľovaní obchodov, respektíve platobnú disciplínu existujúceho portfólia," upozorňuje Hitka. Ak lízingovka skrachuje, predmet lízingu zostáva naďalej klientovi, ktorý pokračuje v platení lízingového nájmu.

O krachu lízingoviek však možno uvažovať len v teoretickej rovine. "Sú kapitálovo silné a schopné pohotovo reagovať na potreby trhu aj v časoch, aké práve prežívame. Navyše, väčšina z nich je súčasťou silných bankových skupín, ktoré majú dostatok nástrojov na podržanie svojich dcér s dôverou, že sa súčasný trend opäť obráti na rast," uvažuje generálny tajomník Asociácie lízingových spoločností Marián Tibenský.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 00:09